Na 189 dagen speelt PSV weer een Eredivisie-duel: Tien feiten die je moet weten

Artikel
Na 189 dagen speelt PSV weer een Eredivisie-duel: Tien feiten die je moet weten

Wekelijks zoekt Gracenote uit wat je moet weten over de wedstrijden die PSV speelt. FC Groningen – PSV was op 8 maart van dit jaar de laatste wedstrijd die gespeeld werd in de Eredivisie, voor de competitie werd stilgelegd. Nu staan beide ploegen in de eerste speelronde weer tegenover elkaar.

Mijlpaal
PSV kan dit seizoen de tweede ploeg worden met 5.000 Eredivisie-doelpunten. Voor de start van de competitie staat de club op 4966 goals op het hoogste niveau. De kans is aannemelijk dat PSV deze grens ergens halverwege het seizoen gepasseerd is.

Openingsduel
In de laatste zeven seizoenen is PSV ongeslagen in de eerste speelronde van de Eredivisie. Op 11 augustus 2012 ging de ploeg voor het laatst onderuit in de openingswedstrijd. RKC Waalwijk was destijds met 3-2 te sterk voor PSV. In de zeven daaropvolgende seizoenen won PSV vijf keer het eerste duel en speelde de club twee keer gelijk.

Sterke reeks in Groningen
Terug naar het seizoen 2013-2014, toen PSV voor het laatst zonder minimaal één punt vertrok uit Groningen. Op 20 oktober 2013 verliet PSV de Euroborg met een 1-0 nederlaag. De edities daarna wist PSV viermaal te zegevieren. Twee keer was een gelijkspel het eindresultaat.

Drie keer
FC Groningen - PSV heeft in de historie van de Eredivisie viermaal plaatsgevonden in de eerste speelronde. Geen van die duels verloor PSV. Wel werd er slechts één keer gewonnen. In 1993 zegevierde PSV met 1-2 in Groningen. De overige twee edities eindigden in een puntendeling: 1-1 in 1972-1973 en 2-2 in 2001-2002.

Malen van waarde
Donyell Malen kan na lang blessureleed zijn rentree voor PSV maken in de Eredivisie. Vorig seizoen won PSV negen van de veertien duels mét Malen (W9-G3-V2). Zonder de spits deed PSV het beduidend minder. In de twaalf wedstrijden zonder hem pakte PSV slechts vijf keer drie punten (W5-G4-V3).

Man van de assists
De vorig jaar aan Heracles Almelo verhuurde Mauro Júnior was afgelopen seizoen goed voor zeven assists in dienst van de Almeloërs. De enige PSV’er met meer assists in het seizoen 2019-2020 speelt niet meer in Eindhoven. Steven Bergwijn was vorig seizoen tienmaal aangever.

Geliefde tegenstander
Denzel Dumfries speelt graag tegen FC Groningen. De rechtsback is in zes wedstrijden tegen FC Groningen betrokken geweest bij evenzoveel doelpunten (3 goals en 3 assists). Tegen geen enkele andere opponent scoorde of assisteerde Dumfries vaker.

Zwitserse doelman
Nog nooit stond er een keeper uit Zwitserland onder de lat tijdens een Eredivisie-wedstrijd. Yvon Mvogo kan de vijfde Zwitser worden, die voor PSV speelt in de Eredivisie. Vorig seizoen speelde huurling Ricardo Rodríquez zes duels voor PSV. Verder gingen Toni Allemann (25 wedstrijden), Johan Vonlanthen (29) en Johann Vogel (169) gingen hem voor.

Duitse trainer
Roger Schmidt zal zijn officiële debuut op de bank bij PSV maken tegen FC Groningen. Hij is pas de tweede Duitse oefenmeester in dienst van PSV. Kurt Linder was de eerste. Hij was hoofdtrainer van PSV tussen 1968 en 1972.

Bijgeloof
PSV stond bij het stilleggen van vorig seizoen vierde in de Eredivisie, het slechtste resultaat voor de club sinds het eerste jaar onder Phillip Cocu in 2013-2014 (ook vierde). PSV en Cocu wonnen het jaar daarop de titel.