Moderne technologie voor scheidsrechters op de PSV Academy

Artikel
Moderne technologie voor scheidsrechters op de PSV Academy

Sinds kort kan de arbitrage tijdens de jeugdwedstrijden op de PSV Academy gebruikmaken van moderne technologie zoals ‘piepvlaggen’ en een ‘headset’. Deze hulpmiddelen zijn geleverd door RefShop.nl

Moderne technologie
Met behulp van deze moderne technologie kan het arbitrale trio tijdens de duels eenvoudig en snel met elkaar communiceren wat de kwaliteit ten goede komt. Voor een grensrechter is een simpele druk op de vlag genoeg om de scheidsrechter te attenderen op een buitenspelsituatie. Via de headset kan tussen het trio onderling eenvoudig worden gecommuniceerd en eventueel met een vierde official. 

Opleiden van arbiters
Het opleiden van arbiters is belangrijk voor het Nederlands voetbal. De PSV Academy heeft daarom al jaren een samenwerking met een aantal regionale amateurclubs om getalenteerde jeugdige scheidsrechters de mogelijkheid te bieden om door te ontwikkelen. 

De jeugdige scheidsrechters worden bij de eigen club opgeleid en op voorspraak van de clubs voorgedragen aan de PSV Academy om te kunnen ‘proeven’ aan het hogere en professionelere niveau. Eigenlijk een soort praktijkstage waarbij de jonge scheidsrechters ervaring kunnen opdoen. Ook de Refshop.nl richt zich met het onlangs gestarte “REF Partner Program” voor amateurverenigingen op het verbeteren van het niveau van scheidsrechters die binnen de vereniging actief zijn.

Aanstellen van arbiters
Vrijwilliger Göksal Kaya, belast met het aanstellen van arbiters voor oefenwedstrijden van de jeugd, amateurs en vrouwen, coördineert dit proces al enige jaren met succes. Daarnaast ontvangt en begeleidt Göksal op de PSV Academy deze jonge scheidsrechters op wedstrijddagen. 

Mooi voorbeeld
Het beoordelen en coachen van deze jeugdige talenten gebeurt door voormalige KNVB-scheidsrechters die op hoger niveau hebben gefloten. Een voorbeeld is Stan Teuben die van ASV’33 uit Aarle-Rixtel op jonge leeftijd bij PSV Academy jeugdwedstrijden is gaan fluiten en in positieve zin is opgevallen en heeft kunnen door ontwikkelen. Momenteel is Teuben op 24-jarige leeftijd arbiter in de Keuken Kampioen Divisie, tevens VAR en vierde official in de eredivisie van het betaalde voetbal.