Met Trots Gedragen | Lichtblauw als nieuw handelsmerk

Artikel
Met Trots Gedragen | Lichtblauw als nieuw handelsmerk

Vanaf 1983 hoort een lichtblauw uitshirt jarenlang tot de vaste outfit van PSV. Soms zijn er ook andere varianten in gebruik (groen of wit), maar de kleuren van Philips doorstaan toch altijd weer de tand des tijds. Op weg naar de internationale top hanteert PSV vaak een lichtblauw shirt met horizontale banen, die net iets van kleur veranderen. De letters PHILIPS zijn aanvankelijk afgedrukt in zwart of donkerblauw, maar later in het wit.

In de topjaren 1985-1992, waarin PSV zes landstitels viert in zeven jaar tijd, staat het shirt symbool voor energie en dynamiek. Zo speelt PSV ook haar wedstrijden. Er staat geen maat op de ploeg die eerst onder Hans Kraay, Jan Reker, dan onder
Guus Hiddink en later Bobby Robson zoveel successen boekt. De namen van de spelers vertegenwoordigen voor altijd de faam van PSV als internationale topclub. Een opsomming zou te ver voeren, want topvoetballers telt de club in die periode minstens twintig. Het zijn de resultaten die voor zich spreken, ook in uitwedstrijden en dus in het lichtblauw.

De machtsovername wordt aangekondigd op 16 december 1984. Ja, Ajax zal dat seizoen kampioen worden, maar tegen PSV heeft de ploeg in het Olympisch Stadion geen schijn van kans. Het wordt die dag 1-4. Ajax-trainer Aad de Mos verklaart na afloop dat hij blij is dat het geen 0-7 is geworden. De hoofdrol is voor René van der Gijp, die twee keer scoort.

In de jaren die volgen, zijn de onderlinge resultaten tussen de drie topclubs sterk wisselend, maar aan het einde van de rit eindigt PSV vrijwel altijd bovenaan. Drie KNVB Bekers, de Europa Cup voor landskampioenen en vooral die reeks van zes titels in zeven jaar vormen tezamen de meest glorieuze periode in de historie van PSV.

Opmerkelijk is dat ook het Nederlands elftal het lichtblauw van Philips omarmt. De ploeg maakt begin 1989 een oefentrip naar Israël, waar ze op 7 januari een oefenwedstrijd speelt tegen Hapoel Petach Tikva. Oranje treedt voor de gelegenheid aan in dezelfde lichtblauwe shirts als PSV in de competitie draagt. Ook de sponsornaam van Philips ontbreekt niet.

Dit was één van de vele verhaal uit 'Met Trots Gedragen'. Wil jij nog veel meer weten over shirtgeschiedenis van PSV? Bestel 'm dan nu via de onderstaande link of breng een bezoekje aan de PSV- FANstore of Citystore.

Met Trots Gedragen - 110 jaar shirts van PSV