‘Marciano was helemaal ontroerd door de ontmoeting met Luuk de Jong’

‘Marciano was helemaal ontroerd door de ontmoeting met Luuk de Jong’
3 min
PSV1

De PSV Foundation roept in samenwerking met FC Robinstijn sinds 1998 elke thuiswedstrijd van PSV een FAN of the Match uit. Door het coronavirus is dat tijdens de eerste helft van het seizoen 2020-2021 niet mogelijk. Een uitgelezen kans om met een FAN of the Match uit het verleden terug te blikken. Deze week: de tienjarige Marciano Smits.

Williams syndroom
Voor Marciano (rechts op bovenstaande foto) zijn de meeste dingen niet zo vanzelfsprekend als voor andere kinderen van zijn leeftijd. Hij heeft het Williams syndroom, een aandoening waardoor hij onder andere een ontwikkelingsachterstand heeft. Moeder Patricia geeft aan dat haar zoon door zijn beperking minder aandacht krijgt. Via een kennis, die vrijwilliger bij FC Robinstijn is, kwam het gezin de FAN of the Match van PSV ter oren. “Dat zoiets bestaat is echt prachtig”, vertelt Patricia.

Wegnemen van zorgen
PSV - PEC Zwolle op 4 april 2019 was voor Marciano de grote dag. Als PSV-supporter wilde hij altijd al een keer het veld van het Philips Stadion oplopen. De gedachte dat het die dag zou gaan gebeuren, maakte de toen negenjarige Marciano wel zenuwachtig. Samen met zijn oudere broer liep hij met Phoxy het veld op. Phoxy is een van Marciano’s grote helden. Dat maakte het voor hem compleet. Patricia zag hoe haar zoon genoot van alles wat hem overkwam: “Als gezin zit je vrijwel altijd met zorgen. Zo’n dag neemt dat allemaal even weg. Marciano kijkt nog geregeld foto’s van die dag terug. Dat doet ons goed.”

Luuk de Jong
Met een dubbelslag had Luuk de Jong een belangrijk aandeel in de 4-0 overwinning die dag. Waar De Jong ook een aandeel in had, was het nog mooier maken van Marciano’s dag. Voorafgaand aan de wedstrijd had Marciano één echte droom: Luuk de Jong ontmoeten. Dat gebeurde! Een ontmoeting, een foto en een praatje met de voormalig PSV-spits zorgden ervoor dat de dag voor Marciano compleet was. De tekening die Marciano voor De Jong had gemaakt, werd hartelijk in ontvangst genomen. “Na die ontmoeting moest hij even een traantje laten”, vertelt Patricia over haar zoon.

De échte beleving
Voor het gezin zit ‘even naar het Philips Stadion gaan’ er niet in. Het familievak in het PSV-stadion zit op grote hoogte en voor Marciano is het moeilijk om alle trappen op te lopen. Hij had al wel eens een wedstrijd meegemaakt, maar tijdens deze dag kon hij het allemaal écht beleven. Een ontmoeting met Phoxy en Luuk de Jong rijker, kijkt Marciano nog altijd vol vreugde terug op de dag dat hij FAN of the Match was en even in het middelpunt stond. “Het was in een woord prachtig”, sluit Patricia af.

Er is nog altijd een FAN of the Match op afstand. Eén van de PSV'ers neemt iedere thuiswedstrijd een speciaal hiervoor gemaakt robotje mee het veld op wanneer het team het veld oploopt.