Madrid rouwt

Artikel
Madrid rouwt

Het is één van de zwartste bladzijden in de Madrileense voetbalhistorie. In 1988 bereikt PSV ten koste van Real Madrid de finale van het Europa Cup I-toernooi. Een tweeluik dat de Madrilenen niet konden verliezen werd verloren.

Er zijn weinig voetbalfans die zijn treffer niet heugen. Wanneer je op Google ‘Edward Linskens’ intikt, is de tweede of derde suggestie die gegeven wordt: Real Madrid. De Limburger maakt zich in het voorjaar van 1988 onsterflijk in de PSV-historie door in een vol Estadio Santiago Bernabéu namens PSV doel te treffen. Niet eens zozeer dat hij scoort maakt Linskens een legende. Wel de manier waarop.

Een rollertje, meer was het niet, na een schitterende opening van Frank Arnesen controleert Linskens en wil hij doelman Buyo verrassen door tegendraads in te schieten. Linskens raakt de bal volledig verkeerd, maar schreeuwt het even later toch uit van vreugde. Alsof iemand er een touwtje aan heeft gebonden lift het been van de Spaanse goalie op als de bal tergend langzaam richting zijn lichaam rolt. Buyo mist, Linskens juicht: 1-1.

In de return in Eindhoven is de spanning haast ondraaglijk. Vedette Hugo Sánchez tart PSV met een spectaculaire omhaal, die wordt gepareerd door Hans van Breukelen. Daarmee revancheert de doelman zich voor de in Madrid veroorzaakte strafschop die tot de 1-0 leidde. Als het laatste fluitsignaal in Eindhoven klinkt is er nog niet gescoord. De frustratie is van de gezichten van de Real-spelers af te lezen. Niet zij maar PSV, een clubke uit Eindhoven gaat naar de Europa Cup I-finale.

Halfweg de jaren 2000 onthult Guus Hiddink, trainer in 1988 en later van Real Madrid dat de wond in de Spaanse hoofdstad nog niet geheeld is als PSV ter sprake komt. Voor Leo Beenhakker, trainer van Real Madrid destijds, is het één van zijn grootste decepties in zijn loopbaan. Een zwarte bladzijde in de Madrileense voetbalhistorie.