Landskampioenen van PSV Esports stralen daags na triomf

Artikel
Landskampioenen van PSV Esports stralen daags na triomf

Woensdagavond werd er een schaal omhoog gehouden op de middenstip van het Philips Stadion. Voor het eerst in de geschiedenis is PSV Esports, landskampioen geworden. In de finale versloegen Ali Riza Aygün en Dennis Verhoeven VVV-Venlo via strafschoppen nadat ze eerder al ongeslagen eerste waren geworden in het reguliere seizoen.

Volgens coach Romal Abdi was de titel extra speciaal omdat het een seizoen eerder niet helemaal lekker liep. Dat terwijl toptalent Dennis Verhoeven juist de al bewezen Ali Riza Aygün kwam versterken. “We verloren de eerste drie of vier wedstrijden,” zegt Ali Riza daarover, “maar we kwamen redelijk terug en haalden alsnog de halve finale.” Toen was Ajax net een maatje te groot. “Deze keer troffen we opnieuw Ajax, wat de wedstrijd extra spannend maakte. Dat we ons op hen hebben kunnen revancheren maakt het extra zoet”, zegt Abdi lachend.

eDivisie
Anders dan bij voetbal heeft de nationale FIFA-competitie twee seizoen per jaar. Wat ook anders is, is dat je na de reguliere competitie nog een finaleronde hebt. Een soort minitoernooi, waarin acht geplaatste teams het in een knock-outvorm tegen elkaar opnemen. PSV Esports was dus ongeslagen de reguliere competitie doorgekomen, maar: “Daar koop je niets voor”, zegt Ali Riza. “Als je er vervolgens in de kwartfinale uitgaat, zal niemand dat onthouden. Het enige voordeel is dat je de eerste tegenstander zelf mag kiezen.” De keuze viel op ADO Den Haag. Een goede beslissing, want met een 9-2 overwinning werd zelfs bijna de dubbele cijfers gehaald.

Twee oud-ploeggenoten
Daarna volgde Ajax die met 4-2 opzij werden gezet. In de finale trof PSV Esports de grootte verassing van de finaleronde: VVV-Venlo. “Ze hadden zich via de play-offs geplaats, maar versloegen vervolgens in FC Emmen en Vitesse twee titelkandidaten”, vertelt Abdi die zijn pupillen tegenover twee oud-teamgenoten zag staan. “Jesper Maes heeft een seizoen bij ons gewerkt en wereldkampioen Stefano Pinna kwam ooit voor PSV uit. Maes en Verhoeven zijn daarnaast ook boezemvrienden dus dat gaf het een extra randje.”

De beste van Nederland
De eerste wedstrijd van de ‘best out of three’ won Ali Riza waarna Verhoeven het af wist te maken via een strafschoppenreeks. “Ik ben supergelukkig, dit was het ultieme doel”, zegt Ali die gesloopt was na een lange dag. “We begonnen al om twee uur en de laatste wedstrijd was pas rond elf. Toen hebben we het landskampioenschap nog tot diep in de nacht gevierd natuurlijk.” Abdi ziet de titel als een beloning na veel werk. “We kwamen van ver, maar de jongens hebben ontzettend veel gedaan om meester te worden over het spel. Ik kan met zekerheid zeggen dat PSV de twee beste E-sporters van Nederland in huis heeft.”