Jong PSV wil vooruit: ‘Ontwikkeling met ups en downs’

Artikel
Jong PSV wil vooruit: ‘Ontwikkeling met ups en downs’

Jong PSV hervat vanavond (maandag) de competitie met een thuiswedstrijd tegen Jong Ajax. De eerste seizoenshelft was er één van vallen en weer opstaan. Ook voor trainer Peter Uneken, die zijn eerste half jaar als coach in het betaald voetbal afsloot met een 17e plaats. Een reportage vanuit Weert.

Palmboom 
Het contrast was groot, afgelopen woensdag. Terwijl de net naar Jong PSV overgehevelde Noni Madueke samen met Ricard Ledezma en Claudio Gomes met de A-selectie trainden in de best mogelijke omstandigheden van het Aspire-complex in Doha, werkten hun teamgenoten op het kunstgras van de Weertse voetbalvereniging MMC de eerste van een aantal groepstrainingen in Limburg af. Het enige dat enigszins aan de warmte van Qatar of Zuid-Spanje (waar de vrouwen van PSV verbleven) deed denken, was de palmboom in één van de achtertuinen van de naast het sportcomplex gelegen woonwijk.

Nostalgie
Een graad of tien, dertien hooguit was het in het Noorden van Limburg. “Prima weer om in te trainen”, merkt teammanager Roel Engelen op in de kantine van MMC op na het nemen van een slok koffie. De plek ademt nostalgie. Het houten interieur en de jaren 70-muziek die binnen uit de muziekboxen komt, doet met weemoed denken aan de tijd dat de buurvereniging van MMC – Wilhelmina 08 – zich één van de beste amateurclubs van Nederland mocht noemen. Anno 2020 zijn de tegenstanders die naar Weert afreizen van mindere allure.

Groepsdynamiek
“Waarom we hier trainen?”, herhaalt Peter Uneken de vraag na afloop van de training langs het veld. Een lach volgt. “Vooraf was het niet de bedoeling om weg te gaan, maar we hebben er nadat het mogelijk bleek hier te trainen toch voor gekozen even weg te gaan. Deels in het kader van teambuilding. Het is goed om samen even weg te zijn. Dat doet altijd wat. Je kunt wat meer met elkaar bespreken dan wanneer je in Eindhoven bent. Er gebeurt wat samen, je bent op elkaar aangewezen. ’s Avonds blijf je bij elkaar. Het is echt een toegevoegde waarde.”

Uneken coachend langs de lijn Uneken coachend langs de lijn

Nieuwe gezichten
De ochtendtraining is scherp en duurt ruim anderhalf uur. Op het veld enkele nieuwe gezichten. Dat van Shurandy Sambo bijvoorbeeld. De 18-jarige rechtervleugelverdediger uit Geldrop verlengde in december zijn contract bij PSV tot medio 2022 en stroomde direct vanuit PSV onder 19 door naar Jong PSV. In navolging van teamgenoot Madueke. De Engelsman debuteerde eerder dit seizoen al in het betaald voetbal namens de beloften en luisterde zijn eerste basisplaats tegen FC Den Bosch nog op met een fraai doelpunt na een nog fraaiere slalom. Het komend half jaar zullen de ogen van veel geïnteresseerden in de PSV-jeugd op hem gericht zijn.

Stage
In Weert is dat, wegens genoemde verplichtingen bij PSV 1 nog onmogelijk. Mede daardoor nam Uneken enkele O19-spelers mee op trainingsstage. Onder anderen Mees Kreekels en de Noor Mathias Kjølø toonden zich op het trainingsveld. “Dit kan zomaar de groep zijn die het tegen Jong Ajax opneemt”, gaf Uneken aan. “Hoe de exacte invulling eruitziet, zal zich nog wel uitwijzen.”

Ontwikkeling
Dat het trio dat meetrainde met PSV 1 er vanavond bij is, lijkt onwaarschijnlijk. “Ze hebben het daar goed naar hun zin gehad. Natuurlijk zijn ze heel erg blij dat ze op dat niveau mochten trainen. Ik heb begrepen dat ze zich goed aanpasten. Het gaat allemaal wat sneller, er wordt wat meer van je verwacht, maar het leek goed te gaan.”

Complimenten voor Sekou Sidibe, één van de spelers die deze zomer aan de selectie van Jong PSV werd toegevoegd Complimenten voor Sekou Sidibe, één van de spelers die deze zomer aan de selectie van Jong PSV werd toegevoegd

Vertessen
Meer goed nieuws is de rentree van Yorbe Vertessen op het trainingsveld. De talentvolle aanvaller van Belgische komaf debuteerde een jaar geleden nog op het winterse trainingskamp van PSV (ook in Qatar), maar kende dit seizoen door blessureleed een terugval in zijn weg naar profvoetbal. Dit seizoen debuteerde ook hij, maar kwam hij ook tot slechts drie duels wegens verschillende blessures. Een hard gelach voor hem, maar ook voor Jong PSV dat noodgedwongen vaak zonder echte centrumspits aantrad.

Ups en downs
“Gedurende een seizoen loop je als groep en staf tegen dingen aan”, blikt Uneken terug. “Ik heb het als leuk en leerzaam ervaren. Door ervaringen word je beter. Ik ben nog altijd dankbaar dat ik van PSV de kans heb gekregen dit te doen”, aldus Uneken die het komend half jaar in resultaat vooruit wil met Jong PSV. “Het team ontwikkelt zich met ups en downs. Ik had gehoopt dat we op dit moment iets verder zouden zijn. Situaties werden nog te laat herkend, waardoor we te snel goals tegen kregen en te weinig doelpunten maakten op momenten dat we wel konden toeslaan. Aan de andere kant wil en gaat de groep vooruit. Ze zijn echt bezig om met elkaar beter te worden.”

Resultaat
Wat er beter moet is volgens Uneken duidelijk. “Resultaat halen door de twee punten die ik heb genoemd te verbeteren. Ik denk dat de nieuwe en van blessure terugkerende jongens de groep goed gaan doen. In het voetballende gedeelte hebben we een goede stap gezet dit jaar. Ook tegen de topteams in de Keuken Kampioen Divisie kunnen we goed meedoen. Daar moet nu resultaat op volgen.”

Eerder dit seizoen verloor Jong PSV van Jong Ajax, de wedstrijd is vanavond op De Herdgang te bezoeken voor € 5,- Eerder dit seizoen verloor Jong PSV van Jong Ajax, de wedstrijd is vanavond op De Herdgang te bezoeken voor € 5,-

Bekijk ook

TOP 10 GOALS | Alex

Video

PSV TV | Uitzending 29 mei 2020

Video