Invallers laten PSV lachen tegen Vitesse

PSV heeft goede zaken gedaan in de bovenste regionen van de Eredivisie. Tegen Vitesse won de ploeg van Hoofdcoach Roger Schmidt met 3-1. Invallers Donyell Malen en Mario Götze draaiden het duel na rust won.

Formatiewijziging
Misschien wel de grootste surprise in het Philips Stadion vond zondagmiddag niet tijdens maar voor de wedstrijd plaats. Tegen Vitesse begon PSV met een op vijf posities gewijzigd team, dat bovendien acteerde in een nog niet eerder gespeelde formatie (5-3-2). Onder meer Philipp Max, Jordan Teze, Ryan Thomas, Mario Götze en Donyell Malen begonnen niet. De PSV’ers die wel op het veld stonden, keken al snel tegen een achterstand aan.

Rommelig
In een rommelige eerste helft met fouten aan weerskanten, viel het enige doelpunt al na 3 minuten. Broja scoorde na een goed uitgespeelde aanval. Dat dat het enige doelpunt bleek, was een klein wonder. Zo hadden Eran Zahavi en Yorbe Vertessen beide een grote kans en raakte Vitesse tweemaal de paal, waarvan eenmaal nadat de VAR een strafschop voor de Arnhemmers terugdraaide. Uit de vrije trap die in plaats daarvan werd toegekend, redde eerst Yvon Mvogo knap en bij de rebound het aluminium.

Omzettingen
Aan het begin van de tweede helft zette Schmidt PSV om. Met Donyell Malen en Philipp Max in de ploeg greep de Hoofdcoach terug op zijn 4-2-2-2 systeem en na een kwartier leverde die omzetting bijna de gelijkmaker op. Eran Zahavi kreeg de bal van Denzel Dumfries, vuurde maar had de pech dat Bazoer voor de lijn in de weg stond. Vijf minuten later had Malen meer fortuin. Toen de bal dodor Zahavi voor hem werd klaargelegd haalde hij de trekker over en liet Malen Pasveer kansloos: 1-1.

Dubbelslag Götze
Het aanvalsduo had daarna de kans om PSV aan meer te helpen. Vaak stond het vizier wel op scherp, maar had Pasveer een adequate reactie in huis. Een andere invaller stelde alsnog orde op zaken voor PSV. Mario Götze, na een klein uur in de ploeg gekomen voor Vertessen, tikte in de 85e minuut heel leep een voorzet van Malen in het doel. Twee minuten later besliste hij de wedstrijd, na een breedtepass van de eveneens ingevallen Ryan Thomas: 3-1.