Interview Teze | ‘We geven ons niet zomaar gewonnen’

Interview Teze | ‘We geven ons niet zomaar gewonnen’
4 min
PSV1

Jordan Teze zit goed in zijn vel. De verdediger speelde zichzelf in de basis van PSV en blikt vooruit op de slotweek van het seizoen. Teze weigert daarin vroegtijdig de handdoek in de ring te gooien. Over geloof tot het laatste fluitsignaal, het winnen van prijzen, de oproep voor Oranje en zijn toekomst.

Geloof
Als PSV’er kent Teze zijn klassiekers. De verdediger speelt al sinds de F-jes bij PSV en is scherp op de hoogte van de speciale kampioenschappen van de club in 2007 en 2016. “Daar hamer ik vaker op in de kleedkamer”, verwijst hij naar de kansen die PSV nog altijd heeft. “Het klinkt misschien als een cliché, maar het is pas voorbij zodra het laatste fluitsignaal klinkt. Dat bewezen de kampioenshappen van 2007 en 2016. We geven ons niet bij voorbaat gewonnen. Maar het enige dat wij kunnen doen, is de druk vol op Ajax houden.”

Lang seizoen
Het seizoen begon voor Teze en zijn ploeggenoten al in juli van het vorige jaar. De jonge verdediger speelde deze voetbaljaargang in drie Europese toernooien, won de KNVB Beker en Johan Cruijff Schaal, droeg even de aanvoerdersband en mocht zich melden bij het Nederlands elftal. “Ik heb veel meegemaakt dit seizoen. Zeker na de winter volgden de gebeurtenissen elkaar in rap tempo op. Als iemand me aan het begin van het seizoen vertelde dat ik dit allemaal mocht meemaken, had ik raar opgekeken.”

Trots
Het is voor Teze lastig om te benoemen waar hij het meest trots op is. “Ik twijfel tussen het winnen van de beker en de uitverkiezing voor Oranje. Uiteindelijk maakte ik door een blessure geen minuten bij de nationale ploeg, maar de ervaring neemt niemand me ooit nog af. De dag van de bekerfinale vergeet ik ook niet snel. We streden daar als een team. Het behoeft geen verdere uitleg dat we zeer gemotiveerd waren om die prijs te pakken. Mede door de steun van de massaal meegereisde fans werd het een onvergetelijke dag.”

Lastige opgave
“Komende zondag spelen we weer in De Kuip. Dit keer uiteraard in een heel andere situatie”, is Teze zich bewust. “Het is nooit makkelijk om het op te nemen tegen Feyenoord. Laat staan wanneer zij zich ook nog eens gesteund weten door de fanatieke aanhang. Het is aan ons om het thuispubliek geen reden tot juichen te geven. Dat wordt een lastige opgave. Feyenoord speelt dit seizoen goed voetbal. Ze hebben een goede trainer en gaan altijd voorop in de strijd. Maar ik ben overtuigd dat we aankomende zondag van Feyenoord gaan winnen.”

Trainer
Teze ontwikkelt zichzelf de voorbije seizoenen stormachtig onder de vleugels van Schmidt. “Hij is erg belangrijk voor mij. Schmidt zette mij een tijd geleden in de basis. Hij laat me vaak spelen en geeft me vertrouwen. Ik leer veel, zowel op persoonlijk vlak als op voetbaltechnisch gebied. Deze trainer liet me inzien dat het niet erg is om af en toe een fout te maken, zolang de intentie maar goed is. Ik ben blij dat ik onder hem mocht spelen.”

Toekomst
Het woordje ‘mocht’ is veelzeggend. “Mijn toekomst ligt bij PSV”, knipoogt Teze vooruitlopend op komend seizoen. “Ik voel geen noodzaak om deze zomer te vertrekken bij deze club. Ik wil de volgende stappen zetten in mijn ontwikkeling. Ik hoop onder Ruud van Nistelrooij een constante speler te zijn. Ik ben benieuwd hoe de samenwerking gaat verlopen. Ik denk dat we als club iets moois kunnen neerzetten en hoop daarin een belangrijke rol te vervullen. Als dat lukt, komt het Nederlands elftal vanzelf weer om de hoek kijken. Maar eerst wil ik dit seizoen een passend einde geven.”

wedstrijden
PSV1