In de media: Tandem uit PSV-jeugd

Artikel
In de media: Tandem uit PSV-jeugd

Op zoek naar een overzicht met de leukste, opvallendste en meest ontroerende verhalen over PSV, geschreven door externe media? Wij speuren voor jou het internet af en plaatsen zo af en toe de meest lezenswaardige verhalen op PSV.nl.

’Connectie tussen Vertessen en Teze’
Clubwatchter Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad licht steeds vaker de ontwikkeling van Yorbe Vertessen uit. De door PSV opgeleide Belgische aanvaller was volgens hem en voormalig trainer Aad de Mos man van de wedstrijd tegen FC Twente. “De aanvaller is een typerende speler voor het het systeem van Roger Schmidt. Hij heeft ook zijn verdedigende werk tot in de puntjes verzocht. Hij is fysiek sterk en is erg nederig. Hij werkt heel hard voor de ploeg”, zegt De Mos, die ook erg te spreken is over de samenwerking tussen Vertessen en Jordan Teze. “De verdediger weet wanneer hij over Vertessen heen moet komen en voelt de situatie goed aan.”

’Madueke deed er alles aan om als beste te presteren’
De basisplaats voor Vertessen, was mede ingegeven door de blessure van Noni Madueke. In oktober vertelde de Engelsman aan de BBC over zijn ongebruikelijke route naar de top. Zoals bekend begon Madueke zijn carrière bij Tottenham Hotspur. Het talent werd al snel door andere clubs ontdekt. Toen hij in de zomer van 2018 besloot het jeugdteam te verlaten, kreeg hij van verschillende grote clubs een aanbod. Zo ook van Manchester United. Desondanks besloot Madueke verder te kijken. "Ik zocht naar een club waarbij ik sneller kon doorstromen naar het eerste elftal’, aldus Madueke.

Toen hij bij PSV kwam kijken, was de aanvaller meteen enthousiast. "PSV is een Europese topclub. Het was toen een logische keus om mij hierbij aan te sluiten, en dat is het nu nog steeds." Dat het een goede keus was, bleek al snel. Hij maakte op zijn zeventiende zijn debuut in het eerste van PSV. Voormalig jeugdcoach Justin Cochrane kijkt daar niet van op en vertelt dat Madueke ook bij Spurs altijd meer wilde bereiken dan iedereen om hem heen. “Als er een speler beter dan hij presteerde, deed hij er alles aan om boven hem uit te steken. Zo speelde hij een tijd bij Onder 15. Tijdens een overleg vroeg hij wat hij moest doen om bij Onder 16 te mogen spelen. Ik vertelde hem dat hij in de komende tien wedstrijden, tien doelpunten moest scoren. Hij maakte er 12”, aldus Cochrane.

Madueke dankt op zijn beurt ook de trainer van Jong PSV, Ruud van Nistelrooy, voor zijn ontwikkeling in de afgelopen jaren. “Hij heeft mij enorm geholpen. Ik speelde twee jaar onder hem. Vanaf het moment dat ik daar kwam tot het moment dat ik naar het eerste team vertrok, heeft hij mij zoveel geleerd.”

Mario Götze: van supertalent naar kilometervreter
In The Analyst wordt de carrière van Mario Götze onder een loop genomen. De Duitser ervaarde na zijn stijgende succes een periode van tegenslag, maar lijkt nu bij PSV weer helemaal op z’n plaats. The Analyst beschrijft het begin van zijn carrière: “In zijn eerste jaren als professional leek alles op rolletjes te lopen voor de middenvelder. Van alle wonderkinderen uit 1992 zoals Neymar en David Alaba, leek Götze het meest speciaal.” In zijn eerste drie jaar bij Borussia Dortmund was Götze betrokken bij 47 doelpunten in 78 wedstrijden. Hij vertrok naar Bayern München, vond een leraar in Pep Guardiola en schoot Duitsland zoals bekend naar de wereldtitel. Daarna raakte zijn carrière in het slop.

Tot vorig seizoen dan. Een transfervrij vertrek naar PSV, dat een team onder leiding van Roger Schmidt in opbouw had staan. The Analyst: “Spelen onder Schmidt betekent dat er van je wordt verwacht dat je veel moeite doet om tegenstanders agressief onder druk te zetten. Zeker voor een aanvallende middenvelder betekent dit veel rennen en jagen, wat Götze graag lijkt te doen. Dat hij meer dan 10 kilometer in een wedstrijd rent, is meer regel dan uitzondering geworden, terwijl hij ook zijn balwinnende vaardigheden heeft verbeterd.” Uit de lijst van alle spelmakers van PSV steekt de middenvelder met kop en schouder boven de rest uit. Zo creëerden hij dertien kansen meer uit open spel dan zijn teamgenoten (37) en gaf hij zes assists. Zijn kwaliteiten op het veld bij PSV blaast nieuw leven in zijn carrière.

Bekijk ook