IKC Trudo uit Helmond wint PSV Brainport Scholenchallenge

Artikel
IKC Trudo uit Helmond wint PSV Brainport Scholenchallenge

Groep 6 van IKC Trudo uit Helmond heeft de PSV Brainport Scholenchallenge gewonnen. De PSV Brainport Scholenchallenge is een initiatief van de bedrijven uit het partnership Brainport Eindhoven én PSV. Het doel van de Scholenchallenge is om kinderen uit de groepen 6 van basisscholen uit de regio op een nieuwe manier kennis te laten maken met technologie en de wereld van topsport. In totaal deden tien basisscholen mee.

Voetbalclub van de toekomst
Juf Lieke en haar leerlingen werden op woensdagochtend 2 juni tijdens de digitale finaledag ‘overvallen’ door PSV-mascotte Phoxy, die hen een cheque kwam uitreiken. De deelnemers werden uitgedaagd om na te denken over de voetbalclub van de toekomst. Dat deden zij aan de hand van vijf thema’s: energie, gezondheid, veiligheid, voeding en mobiliteit. De leerlingen gingen in groepjes aan de slag. Zij behandelden vragen als: hoe ziet PSV er in 2030 uit? Hoe richt je een stadion zonder deuren in? En: leven alle fans van de club gezond? Met de creativiteit in de regio zit het wel goed, zo bleek. De leerlingen kwamen met hele vernieuwende ideeën. Van een stadion met een uitschuifbaar zonnepanelendak tot voetbalshirts met ingebouwde ventilatoren.

Finaledag
Tijdens de digitale finaledag passeerden tal van ideeën de revue. Vanuit het Philips Stadion vond een live-uitzending plaats die in de klaslokalen aandachtig werd gevolgd. Regelmatig werd er ook een connectie gemaakt met een van de deelnemende klassen. Zo konden leerlingen hun ideeën toelichten. De warming-up en de rust stonden in het teken van bewegen. Er werd volop meegedanst en gehost tijdens een optreden van De Alpenzusjes.

Perfecte score
Richting het einde van de ochtend nam de spanning onder de leerlingen zienderogen toe. Uiteindelijk nam Peter Fossen het woord. Het directielid van PSV legde namens de jury uit waarom de klas van juf Lieke gewonnen had. “Jullie hebben een perfecte score behaald op het onderdeel veiligheid. De buis om supporters die niet naar binnen mogen direct naar buiten te begeleiden is echt briljant bedacht. We gaan meteen onderzoeken of die gemaakt kan worden.” De jury was ook enthousiast over de ideeën rondom het gezonde 3d-geprint eten. “En dan ook nog een stoere limousine waar de spelers zeker in willen zitten. Jullie zijn een terechte winnaar.”

Scholing
Deze editie deden in totaal 10 geselecteerde bassischolen mee. Zij vormen een mix van verschillende onderwijsinstellingen en onderwijsvormen uit de regio. Komend jaar wordt het project uitgebreid. Dan doen naast de groepen 6 ook groepen 7 van basisscholen mee. Later volgen ook nog de groepen 8. Met de Scholenchallenge willen de Brainport partners basisschoolkinderen voorbereiden op banen van de toekomst. De nadruk van het programma ligt op het stimuleren van 21e eeuwse vaardigheden zoals samenwerken, onderzoeken, ontwerpen en creativiteit. Deze vaardigheden zijn nodig om kinderen voor te bereiden op het brede scala aan mogelijkheden van studeren en werken in de continu veranderende wereld van de techniek.