Huurling Unnerstall maakt wederom indruk

Artikel
Huurling Unnerstall maakt wederom indruk

De Duitse doelman Lars Unnerstall is dit seizoen één van de belangrijke spelers in het elftal van VVV-Venlo. Vorige week blonk hij opnieuw uit door onhoudbare ballen toch tegen te houden in de wedstrijd tegen Excelsior. Zondag reist PSV af naar Venlo en komt het haar uitgeleende doelman hoogstwaarschijnlijk tegen.

Historie 
Op 20 juli 1990 zag Lars Unnerstall het levenslicht. In Ibbenbüren om precies te zijn. Een stad in het westen van Duitsland die bekend staat om de steengroeven in de omgeving. Bij de lokale Sportverein zette Unnerstall zijn eerste stappen als keeper. Uiteindelijk via verschillende wegen kwam hij terecht bij Schalke O4.

In het seizoen 2010-2011 speelde hij geen wedstrijd bij de ploeg uit Gelsenkirchen. Hij was voornamelijk actief in het tweede elftal. Het seizoen daarop speelde Unnerstall al meer wedstrijden in de Bundesliga. Ook mocht hij zijn opwachting maken in de Europa League. Mede door een blessure aan de schouder bleef dat beperkt tot vijf wedstrijden.

Een seizoen later wist Schalke zich te plaatsen voor de Champions League. In een poule met Arsenal, Olympiakos en Montpellier eindigden de Duitsers knap als eerste. Helaas voor Unnerstall moest hij de achtste finale aan zich voorbij laten gaan wegens een blessure aan de knie. Wel was hij de doelman van Schalke in de 2-1 gewonnen Revierderby tegen Borussia Dortmund. Een overwinning die telt voor de fans. Toch verliest de keeper zijn basisplaats en belandt op een zijspoor waarna hij vertrekt naar Fortuna Düsseldorf. 

Nederland
Na een paar seizoenen in Düsseldorf gespeeld te hebben besluit hij bij VVV-Venlo te tekenen. In zijn eerste seizoen maakt hij indruk. Een grote doelman die een uitstraling heeft. Ook zijn katachtige reflexen blijven niet onopgemerkt. Ook PSV volgde Unnerstall nauwlettend. Toch had de doelman het naar zijn zin in Limburg en zei hij tegenover Fox Sports op 4 maart 2018 dat hij zeker ging nadenken over het verlengen van zijn contract.

Lars Unnerstall in actie tegen PSV, vorig seizoen Lars Unnerstall in actie tegen PSV, vorig seizoen

Later dat seizoen trok PSV toch aan het langste eind en bedacht het een constructie waar Unnerstall erg tevreden over was. PSV besloot om de doelman te kopen en direct weer uit te lenen aan de Venlonaren.  “Toen PSV zich meldde en ik de kans kreeg nog een jaar in Venlo te blijven, voelde ik meteen dat dat de juiste oplossing was. Ik ben überglücklich met deze uitkomst”, zei de doelman tegenover Voetbal International.

Opvolger van Zoet?
Onlangs vertelde John Roox (keeperstrainer van VVV-Venlo, red.), oud-PSV doelman Ronald Waterreus en keeperstrainer Frans Hoek in De Limburger wat zij denken over de kansen voor Unnerstall in het eerste team van PSV volgend seizoen. Enkele citaten uit het stuk.

John Roox: “Lars dwingt ontzag af, alleen al door de manier waarop hij in het doel staat. Lars heeft uitstraling. Nadeel voor hem is dat hij nog is gehaald door Phillip Cocu, maar nu is Mark van Bommel daar trainer. Ik weet niet of die twee al gesproken hebben, dus zal het aan komen op het begin van het seizoen. Als Jeroen Zoet blijft en beide keepers op nul beginnen, dan komt het op de oefenduels in de voorbereiding aan.”

Waterreus denkt dat de Duitse goalie pas in aanmerking komt voor een plaats onder de lat bij PSV als Zoet vertrekt. "Unnerstall maakt nauwelijks kans om Zoet te vervangen”, betoogt hij. “Alleen als Zoet weggaat, dan kan hij eerste keeper worden bij PSV. Unnerstall heeft een heel groot aandeel in een stabiel VVV en hij heeft zijn transfer naar PSV verdiend, maar Zoet verslaan?”

Frans Hoek: “Een mooie stelling om over te discussiëren voor de fans, maar binnen PSV heeft Zoet zich op topniveau bewezen. Toch lijkt Unnerstall de capaciteiten te hebben om eerste keeper te worden, maar hij moet dat nog laten zien. Kijk, Zoet heeft al eerder gezegd dat hij zich ook elders wil bewijzen. Mocht hij blijven dan zal hij minimaal zijn niveau weer moeten halen. Doet hij dat niet, dan is Mark van Bommel het type trainer dat niet zal aarzelen Zoet te vervangen voor Unnerstall als die het heel goed doet.”