Hoogleraar Asker Jeukendrup gaat PSV voorzien van voedingssysteem

Hoogleraar Asker Jeukendrup gaat PSV voorzien van voedingssysteem
5 min

Sinds deze zomer is hoogleraar Asker Jeukendrup verbonden aan PSV. De 49-jarige voedingsdeskundige en bewegingswetenschapper geldt als een autoriteit op het gebied van voeding in de topsport. Bij PSV heeft Jeukendrup de taak een compleet voedingsplan voor spelers op te stellen zoals hij in het verleden ook deed voor wielerploeg Lotto-Jumbo, de Britse Olympische equipe, FC Barcelona en Chelsea FC. “Mijn invalshoek is altijd de wetenschap.”

Achtergrond  
Asker Jeukendrup studeerde bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht, waar hij promoveerde op het onderwerp sport en voeding. Na enkele jaren als docent verbonden te zijn geweest aan de Universiteit van Texas en Birmingham, groeide Jeukendrup aan de Loughborough University in Engeland uit tot dé autoriteit op het gebied van voeding in de sport. Daar zette de Limburger een afdeling sportwetenschappen op, die toonaangevend werd in de wereld. Eén waar de Britse Olympische ploeg de basis legde voor de uiterst succesvolle spelen in London (65 medailles) en Rio de Janeiro (67 medailles). Daarnaast werkte Jeukendrup als hoofd Research & Development van Gatorade. Inmiddels is hij Performance Manager Voeding voor TeamNL.

Hoe bent u in contact gekomen met PSV?
“Medisch Manager Wart van Zoest is al zeer lang een goede bekende van mij. Een aantal maanden geleden kwamen we elkaar tegen op een congres en uit dat gesprek bleek PSV enorm bezig te zijn met de waarde van voedingspatronen voor prestaties. Dat wekte interesse van mijn kant.”

U werkt in tal van sporten en met de grootste ploegen in de wereld. Wat maakt PSV interessant?
“PSV is een club met een enorme uitstraling, maar tegelijkertijd één met veel potentie op mijn vakgebied. Toen Wart mij vroeg om over een rol na te denken heb ik me afgevraagd of dit een plaats is waar ik iets kan bereiken. Dat is zo. PSV is een club die écht vooruit- en in termen van prestatie denkt. Zeker in het voetbal zijn veel clubs nog conservatief. Langzaam zie je dat landschap veranderen. Bovendien vind ik het leuk om ook in Nederland te kunnen werken.”

Kunt u vertellen wat u bij PSV exact gaat doen?
“Simpel gezegd is dat een voedingsplan opstellen. De rol van voeding in prestaties wordt vaak onderschat. Mijn uitdaging is een volledig systeem op te zetten waar PSV op lange termijn voordeel uit haalt. Een systeem dat de prestaties bevordert. Zowel bij de A-selectie als in de jeugd.”

Welke rol speelt voeding in prestaties volgens u?
“Met voeding kun je winst boeken op meerdere terreinen. Herstel is een belangrijke. Zeker als je twee keer per week speelt, maakt een sneller herstelvermogen verschil. Door de juiste hoeveelheid aan de juiste voedingsmiddelen te nemen, treden er bijvoorbeeld minder overbelastingblessures op. Dat bevestigen statistieken die ik heb vergaard uit mijn aanpak bij FC Barcelona en Red Bull Salzburg.” 

“Een ander punt is directe verbetering van de prestatie. Door een combinatie van de juiste voedingsmiddelen en juiste timing kun je in de laatste fase van een wedstrijd nét iets beter of scherper zijn dan je tegenstander. Ook dat is te meten aan de hand van statistieken als sprintintensiteit en passgegevens.”

Waar moet PSV naar toe op het gebied van voeding?
“Eten met een doel. Ik geloof niet zo zeer in goede of slechte voedingsmiddelen. Sommige deskundigen beweren dat het drinken van cola slecht is. Is dat zo? In mijn optiek ligt het aan de hoeveelheid die je neemt. Als je uitgeput bent en je lichaam behoefte heeft aan snelle suikers is cola dan slecht? Het zou overigens nooit mijn eerste keuze zijn want in mijn optiek zijn er betere alternatieven. Kenmerkend is dat voeding wordt afgestemd op de geleverde inspanning en training. Het ultieme is dat je voor iedere speler een individueel voedingsschema hebt. Iets dat je in het wielrennen bijvoorbeeld al ziet.”

Vanuit welk vertrekpunt werkt u?    
“Mijn invalshoek is altijd de wetenschap.”

Kunt u een voorbeeld geven?
“Wie tijdens het afgelopen WK goed heeft opgelet, heeft gezien dat de spelers van het Engelse team hun sportdrank niet opdronken, maar uitspuugden. Uit onderzoeken die ik mede heb uitgevoerd, blijkt dat het spoelen van je mond met sportdrank een prestatieverhogend effect heeft, zonder dat de maag een voller gevoel krijgt. Alle adviezen die ik geef kunnen wetenschappelijk en met bewijzen worden onderbouwd. Dat is mijn uitgangspunt.”

“Ik wil hier een systeem neerzetten dat letterlijk onderdeel van de club wordt. Als ik hier over tien jaar terugkom, zijn er ongetwijfeld nieuwe inzichten, maar het ideaalbeeld is dat het systeem dan nog steeds overeind staat. PSV is een club die enorm bezig is met innovatie. Het idee dat voeding een rol speelt in prestaties leeft hier. Ik hoop dat nog verder te professionaliseren. Dat PSV een samenwerking met Jumbo als Foodpartner is gestart is een hele grote stap daarin. Voor mij ideaal om op verder te bouwen””