Historie biedt PSV perspectief in returnduel Europese kwartfinale

Artikel
Historie biedt PSV perspectief in returnduel Europese kwartfinale

Een blik op de historie leert dat PSV zelden wordt uigeschakeld nadat de ploeg in een Europees heenduel een soortgelijk resultaat haalde als de 0-0 in Leicester van vorige week. Morgen hoopt PSV in het Philips Stadion Leicester City een halt toe te roepen. In dat geval bereikt PSV de eerste Europese halve finale sinds 2005.

Doelpuntloos gelijkspel
De 0-0 uit de heenwedstrijd is voor PSV een resultaat met perspectief. PSV begon in zijn historie zes keer een Europees tweeluik met een 0-0 in de uitwedstrijd. Van de laatste zes keer dat PSV in het heenduel een ploeg op 0-0 hield, ging het vijf keer door naar de volgende ronde. Voor Leicester was het pas het tweede doelpuntloos gelijkspel in een Europese heenwedstrijd.

Sterk in thuisduels
PSV verloor dit seizoen slechts een van zijn acht Europese thuisduels. In oktober ging het mis tegen AS Monaco. PSV scoorde in zeven van die acht duels en hield tevens vier maal het doel schoon. Leicester verloor dit seizoen drie van zijn elf Europese wedstrijden. Dat gebeurde telkens in een uitwedstrijd. In het eigen stadion verloor de ploeg uit Engeland dit Europese seizoen nog niet.

Strafschoppen
PSV won in Europees verband drie van zijn vijf strafschoppenseries. In 1988 tegen Benfica, in 2005 tegen Olympique Lyonnais en in 2008 tegen Tottenham Hotspur beslechtte PSV een tweeluik na penalty’s in zijn voordeel. In 2002 tegen Feyenoord en in 2016 tegen Atlético Madrid trok PSV na strafschoppen aan het kortste eind. Leicester was nog nooit betrokken in een penaltyserie in Europees verband. 

Topscorers
Cody Gakpo en Eran Zahavi zijn dit seizoen de topscorers van PSV in Europees verband. Beide spelers waren al zeven keer trefzeker in de huidige Europese campagne. De enige spelers die ooit meer Europese doelpunten maakten in een Europees seizoen voor PSV zijn Willy van der Kuijlen (acht treffers in 1974-1975) en Gerrie Deijkers (acht in 1977-1978).