‘Het zou gek zijn om ineens op doelsaldo te spelen’

Artikel
‘Het zou gek zijn om ineens op doelsaldo te spelen’

Mark van Bommel wil dat zijn team vooral bezig is met wedstrijden winnen en niet met het doelsaldo. Op de ranglijst moet PSV een achterstand van negen treffers zien goed te maken.

Doelsaldo
Boven de persconferentie waarin Van Bommel vooruit zou blikken op het duel met De Graafschap zweefde eigenlijk maar één vraag: Hoe gaat PSV de achterstand in doelsaldo op Ajax in de laatste vijf wedstrijden goed maken om alsnog kampioen te worden? “Het verschil is negen doelpunten”, weet ook Van Bommel. “Maar het zou heel raar zijn als we nu ineens op het doelsaldo zouden gaan spelen. In principe kun je zo ook niet het veld ingaan. Dan begin je met de intentie om zoveel mogelijk te scoren. Niet met de intentie om te winnen. En winnen is nog altijd het belangrijkste.”

2016
In 2016, toen zich een ongeveer gelijk scenario ontaarde, volstond dat winnen. Toenmalig hoofdcoach Phillip Cocu zei weken voor het einde van de competitie dat PSV kampioen zou worden als het alle resterende duels in winst zou omzetten. Ook toen leek de titel op basis van het doelsaldo beslist te worden, PSV werd echter op basis van punten kampioen. Cocu gokte als het ware op een fout van de concurrent en zo geschiede. “Wij moeten ervoor zorgen dat we de komende vijf wedstrijden winnen”, vindt Van Bommel daarom dan ook. “Daar zijn we nu mee bezig. Veel doelpunten maken is niet zo makkelijk als iedereen denkt. Bovendien: hoeveel hebben we er nu gemaakt? 87? Dat zijn er volgens mij behoorlijk veel. Een ander team maakt er alleen meer.”

Niet op z’n kop gooien 
Van Bommel is dan ook niet van plan om zijn tactiek helemaal om te gooien. “Volgens mij werkt het niet als je alles ineens om gooit. Dat kan incidenteel succes opleveren, maar op de langere termijn vaak niet. Wij gaan proberen te winnen met een zo groot mogelijke uitslag. Zoals we dat altijd proberen en willen.”

Bekijk ook