Het Philips Stadion: de achilleshiel van Ajax

Dit weekend staat de topper tegen Ajax op het programma. De winnaar zal weglopen met de koppositie in de Eredivisie. De clubs hebben een lange onderlinge geschiedenis met elkaar. We blikken terug op een aantal memorabele thuiswedstrijden van PSV tegen de ploeg uit Amsterdam.

Grootste winst
De grootste winst die PSV ooit wist te boeken op Ajax was de 6-2 overwinning in het seizoen 2008-2009. Na 22 minuten viel het eerste doelpunt, wat op naam kwam van Edison Méndez. Nog geen tien minuten later wist onze captain Ibrahim Afellay, destijds pas 23 jaar, ook een doelpunt mee te pikken. Nordin Amrabat nam de 3-0 voor zijn rekening. Ajax vocht nog terug, de ruststand werd 3-1. Bij het laatste fluitsignaal was deze stand verdubbeld. Jason Culina, Balázs Dzsudzsák en Otman Bakkal wisten nog te scoren. Het werd uiteindelijk 6-2.

Ongeslagen thuisreeks
Vanaf het seizoen 1995-1996 tot en met het seizoen 2005-2006 had PSV een ongeslagen thuisreeks tegen Ajax. In deze periode werd 11 keer tegen de Amsterdammers in het Philips Stadion gespeeld waarvan 6 overwinningen en 5 keer gelijkspel. Daarvoor, tussen de seizoenen 1989-1990 en 1993-1994, won PSV 5 keer op rij thuis tegen Ajax. Op dit moment is PSV weer aan een ongeslagen thuisreeks bezig. De laatste drie wedstrijden tussen PSV en Ajax in het Philips Stadion eindigde in winst voor de Eindhovenaren, zonder doelpunten uit Amsterdam.

Kampioensstrijd
Het 24ste kampioenschap haalde PSV in seizoen 2017-2018. De kampioenswedstrijd was thuis in het Philips Stadion tegen Ajax. Door goals van Steven Bergwijn, Gastón Pereiro en Luuk de Jong liep PSV met 3-0 als kampioen van het veld af. Hetzelfde scenario deed zich voor in 1963, toen won PSV 5-2 van Ajax en werd voor de vierde keer kampioen van Nederland. Ook nu kan de winnaar van de wedstrijd koploper van de Eredivisie worden. Bekijk hier de samenvatting van de legendarische kampioenswedstrijd.