Herinneringen ophalen met stiftkoning Gerald Sibon

Artikel
Herinneringen ophalen met stiftkoning Gerald Sibon

38 jaar oud was voetbaldier Gerald Sibon toen hij stopte op het hoogste niveau. De oud-spits sloot zijn carrière af bij zijn geliefde Heerenveen, de ploeg waar hij verdeeld over drie periodes vijfenhalf jaar speelde. Het is bovendien de ploeg die zaterdagavond op bezoek komt in het Philips Stadion, een plek waar Sibon ook fantastische momenten beleefde.

PSV-periode
De boomlange ex-prof behaalde in Eindhoven een score van honderd procent: twee seizoenen, twee kampioenschappen. In het seizoen 2004 – 2005 bereikte hij met PSV de halve finale van de UEFA Champions League. “Vaker als wisspelspeler dan als basisspeler”, zo geeft de huidig trainer van eersteklasser VV Heerenveen toe. “Maar dat was echt een unieke periode. Ik heb echt twee fantastische jaren gehad bij PSV. We hadden echt een leuke, goede groep met heel veel Nederlandse jongens. Eigenlijk was het vooral heel erg leuk. PSV is een heel warme club.”

Gluren
Vandaag de dag is de inmiddels 44-jarige Sibon dus amateurtrainer. Geen job van veertig uur per week, maar de eredivisiewedstrijden gaan door zijn werkzaamheden vaak aan zijn neus voorbij. “Wij spelen natuurlijk zelf ook op zondagmiddag, dus ik mis nog weleens wat. Maar als het even kan, kijk ik. Vaak vanaf de bank, soms in een stadion. Ik probeer in elk geval alle samenvattingen te zien. Komende zaterdag is er een verjaardag bij ons thuis, dus meer dan zo nu en dan even gluren naar de tv vanuit een hoekje in de huiskamer, zit er niet in.”

Lammers
De naam Sam Lammers valt. De spits wordt dit seizoen door PSV verhuurd aan Heerenveen. De geboren Tilburger scoorde tot nu toe zes keer in twaalf eredivisiewedstrijden. Trainer Sibon analyseert kundig. “Een heel dankbaar iemand om mee aan de slag te gaan. Hij heeft ontzettend veel potentieel en voorwaarden, als je daar veel tijd en energie in steekt kan daar zeker iets moois uit ontstaan. Een goede spits zorgt ervoor dat het spel om hem heen gespeeld wordt. Dan moet je week in week uit constant een hoog niveau halen. Dat lukt hem bij Heerenveen nog niet, maar hij heeft het wel in zich.”

Stiftkoning
Wie op YouTube de naam van Gerald Sibon intikt, komt al snel uit bij een aantal prachtige treffers, iets waar de bijna twee meter lange spits patent op leek te hebben. Sibon lacht bescheiden: “Er zitten wel wat mooie goals bij, ja.” Een herinnering aan een bijzondere treffer -een technisch perfect uitgevoerde stift- tegen PSV, is niet nodig. “Dat was in het bekertoernooi volgens mij. Ik maakte de aansluitingstreffer. Ja, Isaksson, die stond iets te ver voor zijn goal hè.” Zulke treffers gaven Sibon later de bijnaam Geraldinho. “Ach, het ziet er allemaal heel nonchalant en flegmatiek uit, maar het is gewoon een ingeving op dat moment. Dat neemt niet weg dat het één van de mooiste goals uit mijn carrière is, zeker in Heerenveen-shirt.” Bijna twee jaar later, in Sibons laatste seizoen, scoorde hij een zo mogelijk nog mooiere stift. Ondanks dat RKC Waalwijk de tegenstander was, had het doelpunt een PSV-randje. “Als het goed is weet jullie huidige keeper dat nog wel. Daar heb ik hem ook nog een keertje overheen gechipt”, klinkt de geboren Drentenaar enthousiast. “Aan die goals word ik nog weleens herinnerd, ja. Dat zijn leuke dingen.”

De ogen van Van Bommel
Zaterdag dan: PSV – sc Heerenveen. Met de twaalfde competitiezege op rij vestigde Mark van Bommel tegen De Graafschap een record. Sibon speelde in het succesvolle seizoen 2004 – 2005 met de trainer van PSV. “Hij is nog precies hetzelfde als vroeger. Het zit hem in de manier waarop hij uit zijn ogen kijkt en hoe betrokken hij is. De focus, de passie en het fanatisme zijn er altijd, maar soms zie je hem ook echt genieten. Ik vind echt dat hij het heel goed doet. Mark kan zijn ideeën heel goed overbrengen op een spelersgroep. Het is mooi om te zien hoe hij dat doet.”