Go Ahead Eagles - PSV in feiten en cijfers

3 min

PSV speelt zaterdagavond om 18.30 uur de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Het duel tussen de nummer één en vijftien van de Eredivisie staat onder leiding van arbiter Richard Liesveld. Een voorbeschouwing op de wedstrijd in feiten en cijfers.

Mooie reeks in Deventer
Doordat PSV geen doordeweekse verplichtingen meer had, heeft de ploeg van hoofdcoach Phillip Cocu in alle rust kunnen toewerken naar dit duel. Spelen in Deventer is op basis van statistieken iets wat PSV in de meest recente ontmoetingen goed af is gegaan. Van de laatste acht ontmoetingen won PSV er zeven en speelde het één keer gelijk. Het scoorde daarin 25 keer en kreeg er slechts vier tegen. De laatste nederlaag op bezoek bij Go Ahead dateert van 19 november 1983. PSV kwam nog wel op voorsprong, maar verloor uiteindelijk met 2-1. In 1995 boekte PSV de grootste uitzege op Go Ahead, het werd toen 0-5.

Vorig seizoen besliste PSV het uitduel in Deventer pas in de slotfase | © Pics United Vorig seizoen besliste PSV het uitduel in Deventer pas in de slotfase | © Pics United

Ruime thuisoverwinning
Die uitslag zette PSV ook neer eerder dit seizoen in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Tijdens het laatste duel voor de winterstop bleek PSV een maatje te groot voor het team van hoofdcoach Foeke Booy. Memphis maakte twee doelpunten, daarnaast troffen Santiago Arias, Jürgen Locadia en Florian Jozefzoon ook nog doel. Bij rust stond het 2-0, de overige drie treffers vielen pas in de laatste tien minuten van het duel.

PSV toont veerkracht
Vorig seizoen maakte Go Ahead sinds 1995 weer deel uit van de Eredivisie en ontving het PSV op 1 maart. Via Jarchinio Antonia en Erik Falkenburg (momenteel niet meer spelend voor Go Ahead), kwamen de Eagles voor rust op een 2-0 voorsprong. Na de pauze was het echter de beurt aan PSV, dat via Memphis, Locadia en een zeer laat doelpunt van Bryan Ruiz de drie punten veilig stelde.

Degradatiegevaar
Go Ahead staat nog net boven de zestiende plaats in de Eredivisie, maar heeft de punten hard nodig om uit de degradatiezone te blijven. Het verschil met nummer zestien Heracles Almelo is maar twee punten, een nederlaag tegen PSV kan dus betekenen dat Go Ahead op een plek van de nacompetitie terecht komt. Uit de laatste twaalf wedstrijden behaalde de club maar acht punten en in de laatste elf scoorde het slechts vijf goals met maximaal één per wedstrijd. In De Adelaarshorst speelde Go Ahead dit seizoen tot nu toe twaalf duels, waarin het evenzo vaak doel trof. Zes van de twaalf wedstrijden werden bovendien verloren.

Memphis Depay hier in duel met Giliano Wijnaldum in Eindhoven | © Pics United Memphis Depay hier in duel met Giliano Wijnaldum in Eindhoven | © Pics United

Broederstrijd
Voor Go Ahead is het duel tegen PSV de duizendste in de Eredivisie. Als PSV wint dan bereikt de club de 4000 puntengrens in eredivisieverband. Adam Maher kan zijn vijftigste wedstrijd voor PSV gaan spelen, daarin scoorde hij tot nu toe tien keer waarvan zeven dit seizoen. De wedstrijd van vanavond is speciaal voor Georginio Wijnaldum. Zijn broertje Giliano staat onder contract bij Go Ahead. Zijn teamgenoot Jop van der Linden kan zijn 150e duel in het Nederlands Betaald Voetbal gaan spelen, terwijl het voor Sjoerd Overgoor zijn honderdste wedstrijd voor Go Ahead kan worden.