Fofana en Sambo groeiden in de luwte van Jong PSV

Artikel
Fofana en Sambo groeiden in de luwte van Jong PSV

Fodé Fofana (18) en Shurandy Sambo (19) maakten een bewogen seizoen mee met Jong PSV. Ze blikken terug op het jaar waarin de ploeg twee keer werd getroffen door corona; ze beiden een debuut maakte en er uiteindelijk werd meegedaan in de strijd om de vierde periode.

Hectisch jaar
Een opkomende back, zo beschrijft Sambo zichzelf. De cijfers geven hem daarin gelijk, want de geboren Brabander was zes keer trefzeker en gaf drie assists. “Het was een hectisch jaar met mooie momenten, maar ook zeker een aantal dieptepunten.” Sambo kreeg corona op het moment dat een aantal teamgenoten mochten debuteren bij de A-selectie. Uiteindelijk kwam dat debuut er afgelopen zondag alsnog tegen FC Utrecht, maar “het deed wel wat met me.”

Beste Jong-ploeg
Jong PSV had het lange tijd zwaar in de Keuken Kampioen Divisie. In de laatste fase sloegen de prestaties volledig om nadat Peter Uneken Sambo en zijn teamgenoten tot de orde riep. “We stonden zeven punten achter Jong Ajax. We besloten er vanaf dat moment alles aan te doen dat gat te dichten en dat is gelukt.” Met een veertiende plek had Jong PSV de beste eindnotering van alle jong-ploegen in de Keuken kampioen Divisie.  

Hoogtepunt
Uiteindelijk vocht de beloftevolle vleugelverdediger zelfs lang mee om de vierde periodetitel, tot het team, voor de tweede keer, hard werd getroffen door een Covid-19 uitbraak. Voor Fofana, die één van de besmette spelers was, betekende dat einde seizoen. Ironisch, vindt de aanvaller, want in november brak hij als speler van Onder 18 door bij Jong PSV juist doordat er ook toen veel besmette spelers waren. Bij zijn debuut tegen FC Den Bosch scoorde hij twee keer: “Absoluut mijn hoogtepunt van het seizoen.”

Connectie op het veld
Na zijn debuut wilde de spits zich vooral laten blijven gelden. In negentien wedstrijden was Fofana acht keer trefzeker. Eén daarvan was een omhaal tegen Jong FC Utrecht, waar hij aangever Sambo nog even voor bedankt. “Op het veld hebben we een connectie. Dit is niet de enige assist die hij op mij heeft gegeven. We zijn echt een team. Ik baal wel dat ik niet in de dubbele cijfers ben gekomen, maar na mijn blessure en coronabesmetting mag ik niet klagen.” In 2019 liep Fofana een zware knieblessure op. Iets wat hem compleet veranderde. “Eigenlijk ben ik een hele andere speler en een ander persoon geworden. Ik ga bewuster met mijn lichaam om.”

Volgend seizoen
Denzel Dumfries maakt deze zomer mogelijk een stap naar het buitenland. Mocht het daadwerkelijk zo ver komen, ziet Sambo kans zijn schoenen te vullen. “Dat zit wel in mijn hoofd. Ik hoop dat ik zijn opvolger zal zijn. Volgend seizoen wil ik aansluiten bij de A-selectie.” Zo niet wil Sambo alsnog minuten maken voor Jong PSV dat dan onder leiding staat van Ruud van Nistelrooy. Fofana kijkt uit naar de samenwerking met zijn oud-trainer. “Hij heeft mij als spits gevormd, maar natuurlijk hoop ik ook mijn debuut te mogen maken bij het eerste. Ook daar wil ik shinen.”

Bekijk ook