Financieel Manager Van Baar beantwoordt vragen van fans

Artikel
Financieel Manager Van Baar beantwoordt vragen van fans

Financieel Manager Jaap van Baar presenteerde op donderdag 8 oktober de cijfers over boekjaar 2019-2020. Later beantwoordde hij vragen van PSV-supporters, die via Instagram aan hem werden gesteld. Heb je de Q&A met Jaap gemist? Hieronder vind je de vragen en zijn antwoorden daarop terug.

Heeft PSV een goed financieel jaar achter de rug?
“PSV heeft een netto winst van € 1.6 miljoen behaald. Dat komt doordat we een aantal spelers, met name Hirving Lozano en Steven Bergwijn voor een mooi bedrag aan andere clubs hebben kunnen verkopen.”

Zorgt het coronavirus voor problemen bij PSV?
“We hebben behoorlijk veel last van de gevolgen van de uitbraak. Met name het niet mogen toelaten van publiek en sponsors bij wedstrijden kost de club geld. En dat geldt bijvoorbeeld ook voor het niet doorgaan van de concerten van Guus Meeuwis afgelopen zomer. Alles bij elkaar leidt dat tot een omzetverlies van zo’n € 20 miljoen.”

Hoe heeft PSV deze zomer dan toch een aantal nieuwe spelers kunnen kopen?
“Net als in andere jaren, had PSV ook deze zomer een bepaald budget gereserveerd waarmee transfers gerealiseerd konden worden. Dat budget was kleiner door de gevolgen van de corona-uitbraak. Omdat we een aantal mooie uitgaande transfers hebben gedaan, denk bijvoorbeeld aan de verkoop van Sam Lammers aan Atalanta Bergamo, was er voldoende budget om zelf aankopen te doen.”

Er wordt geschreven dat PSV aan een aantal spelers – zoals Eran Zahavi – flinke salarissen betaalt. Is dat een groot risico?
“Zoals er een transferbudget is, is er ook een bepaald budget voor de spelerssalarissen. Technisch Manager John de Jong bepaalt in samenspraak met de technische staf hoe daar invulling aan wordt gegeven. Dat gebeurt binnen de grenzen van het budget. Over individuele spelers doen we geen uitspraken.”

Wat levert de komst van een grote speler als Mario Götze PSV buiten het veld op?
“We zien dat er online ontzettend veel belangstelling voor hem is en er door miljoenen mensen wereldwijd over gesproken wordt. Daarnaast komen er ongelooflijk veel bestellingen van het Mario Götze-shirt binnen in onze winkel.”

Waarom begroot PSV op Europa League-gelden? PSV wil toch kampioen worden?
“We hebben inderdaad de ambitie om ieder jaar kampioen te worden. We vinden het echter op financieel gebied een te groot risico om de inkomsten die door een kampioenschap in de clubkas komen, altijd mee te begroten. Als we bijvoorbeeld vierde worden zoals afgelopen seizoen, hebben we een flink gat in de begroting dat we moeten dichten. Daarom begroten wij op Europa League-inkomsten. Als we meer inkomsten behalen uit een kampioenschap, bijvoorbeeld via Champions League-gelden, zien we dat als een financiële bonus.”

Hoeveel verdient PSV als het Champions League-voetbal speelt?
“Als we dit jaar kampioen worden, plaatsen we ons direct voor de groepsfase van de Champions League. Voor PSV betekent dat ongeveer € 30 miljoen aan extra inkomsten. Maar daar zijn uiteraard ook kosten aan verbonden. Spelers krijgen voor het behalen van de Champions League een bonus en clubs waarvan wij spelers hebben gekocht soms ook. Dat is afgesproken tijdens onderhandelingen.”