FIFA-talent Manuel is (bijna) ‘s werelds beste

Artikel
FIFA-talent Manuel is (bijna) ‘s werelds beste

Voor Manuel Bachoore (15) ligt een glansrijke toekomst als esporter in het verschiet. Het Esports talent van PSV is hard op weg naar een overwinning in de maandelijkse wereldklassement van FIFA 20. In de maand april heeft Manuel alle wedstrijden in de Weekend League winnend afgesloten. ‘In combinatie met zelf voetballen en school is het soms best lastig.’

Beste van de wereld
Al drie weken op rij is Manuel Bachoore ongeslagen in de Weekend League, het hoogtepunt van FIFA 20 Ultimate Team, een spelmodus van het ongekend populaire voetbalspel. Negentig wedstrijden op rij wist hij te winnen. Daarmee mag hij zich op dit moment de beste FIFA-speler van de wereld noemen en dat terwijl de jongeling het spel pas sinds twee jaar speelt. “Als ik dit weekend weer alle wedstrijden win, is de kans groot dat ik de winnaar van de maand word. Daarbij heb ik de beste skillrating en dus een streepje voor op mijn concurrenten.”

Gevlucht
De prestaties kwamen niet vanzelf. Natuurlijk, hij moest veel oefenen, maar Manuel is ook een jongen met een verhaal. Twintig jaar geleden vluchtten zijn ouders uit Irak. Zelf kreeg hij er uiteraard niets van mee. “Maar ik weet dat het een moeilijke tijd was”, aldus Manuel. “Mijn ouders kregen de mogelijkheid om naar Nederland te gaan en dat hebben ze gedaan.” Hij zag het levenslicht vijf jaar na hun komst naar Nederland en groeide op in Wijhe, een dorp tussen Zwolle en Deventer.

Al vroeg lonkt de bal. Manuel begint met voetballen bij de plaatselijke voetbalvereniging Wijhe ’92. Zijn talent blijft niet lang onopgemerkt. Terwijl hij zijn eerste wedstrijden bij de F’jes speelt, komt hij in het vizier van PEC Zwolle. Tot een overstap komt het net niet. Ook Go Ahead Eagles toont later nog interesse, maar ook die stap blijkt iets te groot. PSV hapt wel toe, zij het virtueel. Manuels FIFA-talent is namelijk onmiskenbaar.

Kennis
In 2018 maakt hij kennis met het spel. “Ik kreeg een PlayStation 4. Toen was ik nog niet zo bijzonder goed. Ik speelde ook niet zo intensief als nu. Bij FIFA 19 begon ik serieuzer te spelen en toen ik dertien was haalde ik voor het eerst een top 100-klassering. Vanaf dat moment probeerde ik dat elk weekend. Uiteindelijk heb ik vorig jaar tien keer de top 100 gehaald.”

Ook op school ontwikkelt Manuel zich gestaag. Momenteel zit hij op VWO 4 van de middelbare school. Manuel: “Om eerlijk te zijn is de combinatie best lastig. Ik voetbal zelf ook nog steeds drie keer per week. Het gaat om prioriteiten stellen en goed plannen. In deze tijd speel ik natuurlijk wat meer, maar als ik naar school moest, speelde ik doordeweeks gemiddeld een uur per dag en dan de Weekend League. Dat is een weekend lang vol spelen.”

Geduld
Voor hij officieel namens PSV mag uitkomen, moet Manuel nog even geduld hebben. Met zijn vijftien jaar is hij nog net speelgerechtigd voor landelijke toernooien als de eDivisie. Daarvoor moet je minstens zestien zijn. “24 februari ben ik pas jarig. Dat is dus nog even wachten”, stelt Manuel. Maar dat geduld heeft hij. “Als je steeds beter wordt, willen andere goede spelers ook tegen je oefenen en daar word je dan nog beter van. “Zo gaan de uitdagingen steeds verder”, vertelt hij. “Daarbij komt ook het mentale aspect kijken. Als ik twee of drie doelpunten tegenkrijg, blijf ik rustig en raak ik niet in paniek. Dus als ik een tip mag geven aan andere spelers: word niet boos tijdens een wedstrijd. Het helpt je niets”