Fan of the Match: ‘De hele dag was een complete beleving’

Fan of the Match: ‘De hele dag was een complete beleving’
3 min

De PSV Foundation roept in samenwerking met FC Robinstijn sinds 1998 elke thuiswedstrijd van PSV een FAN of the Match uit. Door het coronavirus is dat tijdens de eerste helft van het seizoen 2020-2021 niet mogelijk. Een uitgelezen kans om met een FAN of the Match uit het verleden terug te blikken. Deze week: de negenjarige Thijm Bankers.

Stijgende lijn
Vanaf zijn geboorte heeft Thijm een taaislijmziekte. Het is een ongeneeslijke, progressieve ziekte. Vader Mark vertelt dat het met de ziekte momenteel bijzonder goed gaat. “De levensverwachting van Thijm was tussen de dertig en veertig, maar door de medicijnontwikkeling gaat het omhoog.” Ondanks dat de ziekte goed gemonitord wordt, moet hij elke drie maanden naar het ziekenhuis voor onderzoeken. FC Robinstijn gaf de familie de kans Thijm in het zonnetje te zetten.

‘De aandacht was heel bijzonder’
PSV - NAC Breda, op 9 maart 2019, was dé dag voor Thijm. “Voor ons ouders is het heel bijzonder om je kind zo te zien genieten”, zijn de woorden van Mark. De jonge Thijm komt al sinds zijn eerste levensjaar geregeld in het Philips Stadion, maar deze dag was anders. “Het was alles bij elkaar. Er is niet één moment dat eruit springt. Het was een complete beleving. Voor Thijm is zijn droom waargemaakt.” Na afloop van de wedstrijd kreeg hij uit handen van Denzel Dumfries een gesigneerd shirt en een PSV-vlag met alle handtekeningen. Zus Sofie, die deze dag ook in het stadion aanwezig was, werd opslag PSV-supporter.

Gezondheid voorop
Sport is heel belangrijk voor Thijm. Mark vertelt dat sporten een positieve bijdrage levert aan zijn gezondheid. Op school komt hij goed mee en hij zit ook op voetbal. “Voor PSV zal hij nooit gaan spelen”, zegt Mark met een knipoog, “maar het is heel mooi om te zien dat hij zich zo ontwikkelt.”

Ingelijste vlag
De FAN of the Match-dag is Thijm nog niet vergeten. De ingelijste vlag die hij kreeg, heeft een mooie plek op zijn kamer veroverd. Het gesigneerde shirt draagt hij steevast naar de voetbaltraining. “Het was een geweldige dag, waarop we alles even konden vergeten.” Mark vindt de waarde die een dag als deze kan hebben, enorm groot. “Wij willen PSV bedanken voor deze bijzonder mooie dag.”

Er is nog altijd een FAN of the Match op afstand. Eén van de PSV'ers neemt iedere thuiswedstrijd een speciaal hiervoor gemaakt robotje mee het veld op wanneer het team het veld oploopt.