Facts | Alles wat je moet weten over het eerste competitieduel van 2023

Facts | Alles wat je moet weten over het eerste competitieduel van 2023
3 min
PSV1

In het eerste competitieduel van 2023 neemt PSV het thuis op tegen Sparta Rotterdam. PSV is in eigen huis al een tijdje ongeslagen tegen de Rotterdammers. Gracenote zocht alles uit over de wedstrijd PSV – Sparta.

PSV speelt zaterdag haar 129e duel tegen Sparta Rotterdam. Al 75 keer stapte PSV als winnaar van het veld af. Dat gebeurde vorig jaar nog, toen PSV met 2-1 in eigen huis te sterk was voor de ploeg uit Rotterdam. Ibrahim Sangaré opende de score richting het einde van de wedstrijd met een vlammend schot in de bovenhoek (82’). Waarna vier minuten later de score werd verdubbeld door Ryan Thomas (86’).

Twintig
op een rij
PSV is ongeslagen in de laatste twintig duels die werden gespeeld tegen de Spartanen (W17-G3-V0). De laatste nederlaag vond plaats op 3 november 2001, toen Sparta Rotterdam met 2-1 te sterk was op Het Kasteel.

Puntenpakkers
PSV is de enige Eredivisieploeg die dit seizoen (nog) geen punten verspeelde na een voorsprong. Laat de ploeg die daarna in het rijtje komt nou net de volgende tegenstander zijn. Zij wisten na PSV de minste punten uit handen te geven na een voorsprong.

Ongeslagen na winterstop
De PSV-fans mogen wel iets verwachten na de winterstop gezien de statistieken. PSV is namelijk de laatste acht jaar ongeslagen in het eerste Eredivisieduel wat na de winterstop gespeeld werd. Er werd vijf keer gewonnen en drie keer gelijkgespeeld.

Doelpuntenmachine De Jong
Luuk de Jong is in de Eredivisie al 97 keer trefzeker geweest voor PSV. Daarmee heeft hij nog één treffer nodig om op een zesde plaats te komen op de topscorerslijst van de club. Gebeurt dit? Dan evenaart De Jong, de Braziliaanse topspits Romário. Tegen de Spartanen heeft De Jong pas één Eredivisiedoelpunt gemaakt. Dit is ook meteen de enige ploeg in de Eredivisie waartegen de kopsterke spits niet vaker dan 1 keer scoorde in de competitie.

Voor even terug
PSV Academy-speler Shurandy Sambo is zaterdag voor even terug in het Philips Stadion. De talentvolle rechtsback uit eigen jeugd is dit seizoen uitgeleend aan Sparta Rotterdam.