Excelsior gevaarlijk in uitwedstrijden

Excelsior gevaarlijk in uitwedstrijden
3 min

Excelsior is één van de vier ploegen die dit seizoen meer punten haalde in uitwedstrijden (16) dan thuiswedstrijden (9). De ploeg van trainer Mitchell van der Gaag pakte dertien punten uit zijn eerste vijf uitduels dit seizoen, maar verloor wel vier van zijn laatste vijf uitwedstrijden. De Kralingers wisten in de laatste vijftien uitwedstrijden ook allemaal te scoren en dat is de langste reeks uit de club geschiedenis.

Standaardsituaties
Excelsior was dit seizoen uitermate trefzeker uit standaardsituaties. Dertien van de 27 doelpunten van de nummer elf van de Eredivisie kwamen tot stand uit standaardsituaties, dat is het hoogste percentage uit de competitie (48%).

Best scorende verdediger
Milan Massop is dit seizoen de meest scorende verdediger van de Eredivisie. Massop scoorde dit seizoen al vier keer, waarvan drie keer met het hoofd. Geen enkele speler uit de Eredivisie scoorde meer kopdoelpunten dan hij. Luuk de Jong, Klaas-Jan Huntelaar en Dani Schahin scoorde ook driemaal met het hoofd. Luigi Bruins is medestopscorer bij Excelsior met vier goals. 

De Wijs
De door PSV verhuurde verdediger, Jordy de Wijs, mist de komende wedstrijden van zijn ploeg Excelsior door een knieblessure. De centrale mandekker rekent op een revalidatieperiode van zes tot zeven weken, vertelde hij aan het Eindhovens Dagblad, en wil in het slot van de competitie zijn waarde tonen voor de Kralingers. De Wijs doorliep de jeugdopleiding van PSV en werd vorig jaar ook al verhuurd aan Excelsior.

Verdediger Jordy de Wijs kampt met blessureleed Verdediger Jordy de Wijs kampt met blessureleed

Grootste zege van PSV op Excelsior
PSV boekte in het seizoen 2002-2003 de grootste zege ooit op Excelsior. In het Philips Stadion wist de ploeg van toenmalig trainer Guus Hiddink met 7-0 te winnen. Mark van Bommel was de gevierde man in deze wedstrijd, want de toenmalig aanvoerder van PSV scoorde in dit duel vier keer. De andere goals werden gemaakt door Mateja Kezman (2) en Arjen Robben (1).

Cocu VS Van der Gaag
Phillip Cocu en Mitchell van der Gaag zijn woensdag voor de vierde keer elkaars tegenstander. Op 24 september 2016 stonden beide oefenmeesters voor het eerst tegenover elkaar. Cocu was met PSV met 3-1 te sterk voor Excelsior op Woudestein. Op 14 januari 2017 ging Excelsior op bezoek in het Philips Stadion. De equipe van Van der Gaag moest opnieuw het hoofd buigen voor PSV, want de formatie van Cocu won met 2-0. Eerder dit seizoen, op 26 november 2017, wist PSV opnieuw drie punten te pakken in Kralingen. Na een eigen doelpunt van Jurgen Mattheij wist Hirving Lozano namens PSV de score te verdubbelen. Ryan Koolwijk bracht na rust de spanning terug in de wedstrijd, maar PSV hield stand en won met 2-1. Van der Gaag speelde in het verleden 44 eredivisiewedstrijden voor PSV en scoorde viermaal.