Even Voorstellen: Michal Sadílek

Even Voorstellen: Michal Sadílek
3 min

“Thuisfront tevreden?”, grapt Marcel Hover, materiaalverzorger van PSV daags na Internazionale - PSV in de shuttlebus naar Michal Sadílek als die met grote ogen naar zijn telefoon staart. De middenvelder knikt. “De Tsjechische kranten stonden er vol van”, zegt hij een tikje verlegen.

Duveltje 
Als een duveltje uit een doosje sprong Michal (spreek je uit als Miekhal) Sadílek in de laatste weken van dit kalenderjaar in het oog van de PSV-fans. De 19-jarige Tsjech debuteerde al vroeg in het seizoen in het bekerduel met Excelsior Maassluis. In december volgde de Eredivisie én een debuut op het allerhoogste podium. De avond voor het gebbetje in de shuttlebus beleeft Sadílek namelijk het voorlopige hoogtepunt in zijn nog prille carrière. Na ruim een uur spelen valt hij in een nagenoeg uitverkocht Giuseppe Meazza in voor Érick Gutiérrez. Na een halfuurtje stapt hij met een 1-1 gelijkspel van het veld. Een punt in Italië bij zijn Champions Leaguedebuut. Er zijn jeugdspelers die het slechter troffen.

Naar het hart van Van Bommel    
De vrijdag daar aan voorafgaand maakt hij ook al zijn debuut in de Eredivisie. In het met 6-0 gewonnen duel met Excelsior valt de linkspoot in voor Jorrit Hendrix. In het PSV onder 19 van Mark van Bommel blonk hij afgelopen seizoen al uit en sinds Van Bommel hoofdcoach van PSV is, traint hij geregeld mee met het eerste. “Ik ken hem al sinds hij hier is”, vertelt Van Bommel eerder deze maand gevraagd naar de ontwikkeling van zijn pupil. “Ik heb hem vorig jaar aanvoerder gemaakt bij onder 19. Toen zijn we kampioen geworden en was hij een drijvende kracht. Hij snapt het voetbal en doet er alles aan om te winnen. Zoals het hoort. Het maakt hem niet uit of hij bij onder 19, Jong PSV of het eerste elftal speelt. Dat is een groot compliment naar hem. Of ik mezelf in hem herken? Hij heeft die verbetenheid, het ten koste van alles willen winnen. Daar houd ik van, ja.”

2015 
Sadílek werd in de zomer van 2015 opgenomen in de jeugdopleiding van PSV. In eerste instantie via een huurconstructie, maar in de zomer erop tekende hij zijn eerste contract. Sindsdien gaat het hard met de bescheiden Sadílek. Op 4 november debuteerde hij in de Keuken Kampioen Divisie (destijds nog Jupiler League) namens Jong PSV en afgelopen seizoen werd hij kampioen in de hoogste jeugdcategorie van Nederland met PSV O19. “Ik hoor van veel mensen dat ik een beetje de stofzuiger van het middenveld ben en veel ballen afpak”, omschrijft hij in gesprek met FOX Sports zijn eigen speelstijl. Van Bommel 2.0? “Ik voel me wel een type Van Bommel, maar hij heeft zoveel bereikt dat ik me er niet te veel mee wil vergelijken. Ik heb een paar wedstrijden van hem gezien. De trainer Van Bommel was een grote speler.”

‘Nummer zes’
Zijn beste positie? Sadilek kan op meerdere posities uit de voeten. “Ik ben een echte zes, maar ik kan ook op acht spelen. Wij spelen met twee controlerende middenvelders, dus het maakt niet uit of ik op zes of op acht speel. Ik geniet van deze momenten en hoop bij het eerste te kunnen blijven.”