Emmen scoorde pas eenmaal tegen PSV

Artikel
Emmen scoorde pas eenmaal tegen PSV

Voor het eerst in de historie brengt PSV een eredivisiebezoek aan Emmen. De ploeg van hoofdcoach Mark van Bommel hoopt zondagmiddag rond 16.30 uur drie punten kunnen toevoegen aan het toch al indrukwekkende puntengehalte in de Eredivisie. Daarvoor moet het FC Emmen van scoren af zien te houden.

Geert Hoiting   
Juist dat lijkt op voorhand niet de meest moeilijke opgave. Gezien de historie althans. De promovendus scoorde in de vier ontmoetingen met PSV tot op heden pas eenmaal. In totaal speelden PSV en FC Emmen namelijk maar vier keer tegen elkaar in een officiële wedstrijd (een keer Eredivisie, drie keer KNVB Beker). PSV won elke keer, met als doelsaldo 21-1. Het enige officiële doelpunt van FC Emmen tegen PSV kwam van Geert Hoiting, tijdens de 7-1 winst van PSV op Emmen in een bekerwedstrijd in 1982-1983.

Punten   
PSV verzamelde dit eredivisieseizoen al 48 punten. Alleen in de seizoenen 2006-2007 (49), 1987-1988 (52) en 1985-1986 (49) stond de teller na 18 duels op meer dan 48 punten (alle seizoenen omgerekend naar driepuntensysteem). PSV veroverde in alle drie de seizoenen uiteindelijk de landstitel. Bij winst op Emmen nadert de ploeg van Van Bommel dus het Gouden Jaar in de PSV-historie. Hoopvol voor PSV is dat er nog nooit een ploeg naast de landstitel greep in een seizoen waarin het minimaal 49 punten uit de eerste 18 wedstrijden verzamelde (alle seizoenen omgerekend naar driepuntensysteem). Alleen PSV in 2009-2010 verspeelde ooit de titel nadat het 48 punten had na 18 speelronden.

De Jong jaagt op de honderd 
Nog twee doelpunten en dan heeft Luuk de Jong 100 doelpunten voor PSV gemaakt. Hij maakt er vooralsnog 80 in de Eredivisie, 11 in Europa, 5 in de beker en 2 in de Johan Cruijff Schaal. Grappig genoeg is januari de minst favoriete maand voor De Jong. De aanvoerder maakte pas 3 doelpunten in die maand in PSV-shirt. De Jong heeft daarnaast nog 1 goal nodig om Harry Lubse op plek 9 van de eeuwige topscorerslijst van PSV in de Eredivisie te evenaren. René van de Kerkhof staat met 85 eredivisiegoals voor PSV op plaats 8.

Bekijk ook