Eerste ontmoeting PSV en BATE Borisov

Eerste ontmoeting PSV en BATE Borisov
2 min

Nog nooit speelde PSV en BATE Borisov tegen elkaar. Wel hebben de ploegen, die concurreren om een ticket voor de groepsfase van de UEFA Champions League, ervaring met landgenoten van elkaar.

Shaktar Soligorsk    
Zo is PSV nog ongeslagen tegen Wit-Russische tegenstanders. Tegenstander, beter gezegd. In het seizoen 2014-2015 ontmoette PSV in de play-offronde van de Europa League Shakhtyor Soligorsk. In Eindhoven won PSV destijds met 1-0, de terugwedstrijd werd met 2-0 gewonnen (zie foto hierboven).

AZ
BATE Borisov speelde vier jaar eerder al eens tegen AZ en won toen in eigen huis met liefst 4-1 van de Alkmaarders. In Noord-Holland werd daarentegen met 3-0 verloren in de groepsfase van de Europa League. Deze in totaal vier duels zijn ook de enige ontmoetingen tussen Nederlandse en Wit-Russische teams.

Alleenheerser
BATE Borisov lijkt op weg naar de dertiende Wit-Russische landstitel in successie. De alleenheerser van het voetbal in het Oost-Europese land kwam de afgelopen jaren zodoende meermaals uit in de kwalificatiefase van de UEFA Champions League. In de afgelopen tien jaar lukte het de ploeg om zo vijf keer door te stoten naar het hoofdtoernooi.

Qarabag en HJK 
Om daar zes keer van te maken moet BATE Borisov zien af te rekenen met het PSV van Mark van Bommel. Zijn team is reeds gewaarschuwd, want geen team lukte het vaker om via drie tegenstanders het hoofdtoernooi van de Champions League te bereiken (ook vijf keer). Dit seizoen rekende de Wit-Russisch kampioen al af met HJK uit Finland en FK Qarabag uit Azerbeidzjan. Beide teams werden met 2-1 (over twee wedstrijden) verslagen.