Een uniek systeem: Delanghe en Müller om en om eerste en derde keeper

Artikel
Een uniek systeem: Delanghe en Müller om en om eerste en derde keeper

Beiden hebben maar één doel voor ogen: spelen in PSV 1. Keeperstalenten Maxime Delanghe (19) en Vincent Müller (20) trainen met de A-selectie van de club, maar spelen hun duels voor Jong PSV. Om en om zijn ze respectievelijk eerste keeper in de Keuken Kampioen Divisie en derde keeper tijdens wedstrijden van het eerste.

Hoe ben je het keepersvak ingerold?
Müller
: “Ik speelde als linksback voor FC Köln, maar in het onder 11-team kreeg ik een knieblessure en lag ik er bijna een jaar uit. Toen ik terugkwam, werd mij gevraagd of wilde keepen. Onze vaste keeper was net geblesseerd geraakt. Ik zei ja en keepte zo goed dat ik altijd keeper ben gebleven. Volgens mij heb ik vanaf dat moment nooit meer een wedstrijd gemist. Ik moet zeggen dat ik rennen niet zo leuk vond, dus het is maar goed ook.”
Delanghe: “
Als kind tenniste ik maar omdat al mijn klasgenootjes voetbalden, wilde ik dat ook. Binnen de kortste keren werd ik door Anderlecht opgepikt bij mijn lokale amateurclub. Als spits. Tijdens één van de trainingen dook ik eens naar een bal en dat maakte zoveel indruk dat me gevraagd werd te gaan keepen. Dat duiken zat er altijd al in: mijn vader is 24 jaar professioneel volleyballer geweest en heeft zelfs Europese finales gespeeld. Ik vind het keepersvak heel mooi. Je bent echt een complete atleet.”

‘Natuurlijk wil ik uiteindelijk PSV 1 halen, knallen en kampioen worden’

Waarom heb je voor PSV gekozen?
Müller
: “Vorig jaar had ik een geweldig seizoen met Würzburger Kickers. We werden derde en promoveerden naar de Tweede Bundesliga. Daarna kwam er een nieuwe technisch directeur en hij kocht direct een nieuwe keeper. In de vriendschappelijke wedstrijden die volgden, speelde ik goed maar kreeg ik te horen dat ik de tweede keeper zou worden. Als jonge speler moet je minuten maken en PSV gaf mij die optie. PSV is daarnaast een grotere club.”
Delanghe
: “Ik speelde al van jongs af aan bij Anderlecht. Op vijftienjarige leeftijd kreeg ik een contract aangeboden, maar er was ook interesse uit het buitenland. Manchester United, PSV en nog een paar andere clubs. Ik voelde dat ik een nieuwe uitdaging nodig had. Het hielp in die periode heel erg dat PSV zo’n familiale club is.”

Kies eens: een wedstrijd bij Jong PSV spelen of trainen met de A-selectie?Müller: “Op deze leeftijd moet je vlieguren maken dus ik kijk erg uit naar de wedstrijden. Ik hou er ook niet zo van om op de bank te zitten. Bij PSV is dat natuurlijk anders. Ik ben er nu zo af en toe al bij tijdens grote wedstrijden. Dat had ik anders niet meegemaakt.”
Delanghe
: “Ik wil eigenlijk altijd spelen dus ik kies ook voor Jong PSV. Net zoals Vincent ben ik geen bankkeeper. Ik kijk uit naar de wedstrijden met de A-selectie, dat zeker en vind het mooi om Yvon of Lars klaar te stomen voor de match. Dat is goed voor mijn ontwikkeling, maar ik kies altijd voor spelen.”

Vincent Müller redt, terwijl Lars Unnerstall toekijkt Vincent Müller redt, terwijl Lars Unnerstall toekijkt

Van wie leer je het meest bij PSV?
Müller
: “Ik praat veel met Lars Unnerstall. Lars heeft al zo veel ervaring en eigenlijk alles al eens meegemaakt. Dat is prettig. Voor mij is het natuurlijk handig dat hij ook Duits is”  
Delanghe
: “Het voordeel van dit systeem is dat ik kan van topkeepers kan leren en tegelijkertijd m’n wedstrijden kan spelen. Vincent en ik leren van iedereen, maar ik kan beamen dat Lars een beetje een vaderfiguur voor ons is. Hij maakt ons wegwijs in de A-selectie. Yvon speelt iedere week. Daar leer je op die manier veel van.”

‘Ik mag hier fouten maken zodat ik ze later niet meer maak’

Hoe voel je je bij de concurrentiestrijd?
Müller
: “Van concurrentie word je beter. De eerste keeper van FC Köln heeft nooit concurrentie gehad. Ik denk dat hij daardoor geen nieuwe stappen maakt. Als doelman heb je strijd nodig dus op het veld is het een gevecht, maar daarbuiten zijn we vrienden.”
Delanghe: “Ik zeg niet dat ik blij was met een extra concurrent, maar het was ergens ook wel goed nieuws. We hebben twee ervaren keepers en voor de toekomst twee jonge keepers erachter. Voor dit seizoen is het perfect.”

Ervaar je veel hinder van het spelen zonder vast ritme
Müller
: “Ik heb juist een goed ritme. Omdat de Keuken Kampioen Divisie uit twintig teams bestaat, keep ik regelmatig iedere week.”
Delanghe: “Je weet nooit of je beter keept in een vaster ritme. Vorig jaar speelde ik iedere wedstrijd en moest ik zelfs spelen met kleine blessures. Zoals de situatie nu is, is het goed voor onze ontwikkeling. Ik mag hier fouten maken zodat ik ze later niet meer maak.”

Is er een verschil hoe ze naar het keepersvak kijken tussen je vaderland en Nederland?
Müller
: “Om eerlijk te zijn weet ik dat niet, want mijn trainer bij FC Köln was niet heel goed. Later kwam er een jonge gast van RB Leipzig. Hij was geschokt. Bepaalde basistechnieken waren ons niet geleerd. In die twee jaar heeft hij me veel beter kunnen maken. Dankzij hem ben ik nu hier.”
Delanghe
: “Het grote verschil is dat je in Nederland meer moet meevoetballen. Hier trainen we ook veel op wedstrijdsituaties, in België was het meer geïsoleerd. Mijn trainingen daar waren natuurlijk allemaal van toen ik jong was. Dat maakt ook een verschil.” 

Hebben je een carrièreplanning?
Müller
: “Op dit moment droom ik ervan samen met Mario Götze, Denzel Dumfries en Philipp Max op het veld te staan. Daarna bekijk ik het stap voor stap. Uiteindelijk wil je altijd voor het beste team in de beste competitie spelen.”
Delanghe
: “Net zoals Vincent wil ik niet te ver vooruit kijken. Eerst dit seizoen afmaken en dan gaan we plannen maken voor volgend jaar. Natuurlijk wil ik uiteindelijk PSV 1 halen, knallen en kampioen worden.”

Maxime Delanghe met Yvon Mvogo Maxime Delanghe met Yvon Mvogo