Een greep uit de historie van PSV - De Graafschap

Als het gaat om wedstrijden tegen De Graafschap in het Philips Stadion heeft PSV een uitstekend track-record. PSV speelde negentien keer eerder in competitieverband thuis Stadion tegen De Graafschap en verloor nog nooit. Van die negentien ontmoetingen werden er vijftien gewonnen en eindigde het duel vier keer onbeslist. Een historische terugblik.

Ruim vier goals per duel
PSV won de laatste negen thuisduels in de Eredivisie van De Graafschap en scoorde daarin maar liefst 38 keer. Dat is gemiddeld ruim 4,2 goals per duel. Zes van die doelpunten vielen tijdens de ontmoeting op 14 augustus 2010. PSV won op die dag met 6-0 van de ploeg uit Doetinchem, die vrijwel de gehele wedstrijd met tien man speelde vanwege een rode kaart in de vierde minuut van Purrel Fränkel. Ola Toivonen maakte die wedstrijd drie treffers, terwijl ook Balazs Dzsudzsak, Nordin Amrabat en Ibrahim Afellay de overige treffers voor hun rekening namen.

Laatste ontmoeting in 2012
De laatste keer dat De Graafschap in eredivisieverband op bezoek kwam in het Philips Stadion was op 12 februari 2012. PSV won destijds met 4-1 dankzij goals van Dries Mertens, Ola Toivonen, Tim Matavz en Jeremain Lens. Gil Vermouth redde de Doetinchemse eer. Jetro Willems was er bij die laatste ontmoeting al bij. De verdediger werd na 63 minuten vervangen door Wilfred Bouma. Bij De Graafschap viel Ted van de Pavert na 38 minuten in. Laatstgenoemde is inmiddels aanvoerder van de Superboeren.

Acht treffers
De grootste thuiszege op De Graafschap boekte PSV op 18 november 1995 toen het 8-0 werd. De doelpunten werden gemaakt door Ronaldo (3), Phillip Cocu (2), Wim Jonk, René Eijkelkamp en Peter Hoekstra. Ook de huidige assistent-trainer Chris van der Weerden speelde in dat duel negentig minuten mee.