Een greep uit de historie van AZ - PSV

Artikel
Een greep uit de historie van AZ - PSV

PSV speelde 37 keer eerder in competitieverband een uitwedstrijd tegen AZ. Daarvan werden er vijftien gewonnen en eindigde het duel negen keer onbeslist. AZ won in de Eredivisie thuis dertien keer van PSV. Opvallend is dat AZ en PSV de laatste jaren de zeges afwisselen. Kijk hier naar de historie van AZ - PSV.

April
PSV speelde vijf keer eerder in april in Alkmaar tegen AZ. Twee keer eindige een duel onbeslist en twee won PSV. Eén keer vond het duel ook echt op 2 april plaats. Dat was in het jaar 1978 toen het 1-1 werd. Namens PSV was René van de Kerkhof trefzeker.

Verlies
Twee seizoenen geleden verloor PSV met 2-1 in Alkmaar van AZ. Nick Viergever en Aron Jóhannsson scoorden voor de thuisploeg, Memphis maakte het doelpunt voor PSV. In dat duel vielen Jeroen Zoet en Ji-Sung Park uit met blessures. Een dag na de overwinning op PSV werd AZ-coach Gertjan Verbeek ontslagen.

Doelpunten
PSV scoorde in de 37 uitwedstrijden tegen AZ in totaal ‘slechts’ 57 keer (1,54 goals gem.). In de laatste negentien duels staat de teller op 45 doelpunten. Dat is een gemiddelde van 2,37 goals per duel. Het komt mede door de 5-0 zege van PSV op 17 december 2000. Mateja Kezman (2), André Ooijer, Mark van Bommel en Joonas Kolkka waren de doelpuntenmakers in het gewonnen duel.

De Jong
Vorig seizoen was Luuk de Jong de grote man in het uitduel met AZ. In het carnavalsweekend won PSV met 4-2 van AZ en De Jong scoorde drie keer. Georginio Wijnaldum maakte het andere doelpunt van PSV. AZ wist in dat duel wel terug te komen tot 2-2 na goals van Markus Henriksen en Robert Mühren.

Bekijk ook