Dominant PSV wint in Deventer en bereikt finale TOTO KNVB Beker

4 min

Nadat NAC Breda in de kwartfinale overtuigend opzij werd gezet, werd PSV in de loting gekoppeld aan Go Ahead Eagles. Op bezoek in Deventer bleef het, ondanks dominant voetbal, lang spannend. Een marge van één goal was uiteindelijk ruim voldoende en dus staat PSV in de finale van de TOTO KNVB Beker.

Kalm begin
Genoeg vuurwerk, gezang en gezonde spanning. Het is precies wat vooraf hoort te gaan aan een wedstrijd om een finaleplaats in de TOTO KNVB Beker. Een wedstrijd waarin PSV zich snel naar de eerste kans combineerde. Het schot van Götze, die op de rand van het strafschopgebied nog een man wist te passeren, werd helaas gestopt door de keeper. Toch was het nog niet zo dat de ploeg van Hoofdtrainer Roger Schmidt constant kon aanvallen. Het was in deze fase een open wedstrijd, zoals een halve finale in een bekertoernooi betaamt. Maar naarmate het spel vorderde kreeg PSV meer grip op de wedstrijd, voetbalde ze makkelijker onder de druk uit en creëerde ze meer kansen. Dat had zich echter nog niet vertaald naar doelpunten.

Knotsgekke slotfase
Na 25 minuten gevoetbald te hebben besloot Noni Madueke een van zijn befaamde dribbels in te zetten. Zijn actie creëerde een hoop ruimte voor Joey Veerman die dan ook de bal kreeg en meteen kon uithalen. Iedereen in De Adelaarshorst hield zijn adem in, maar doelman Andries Noppert kon er nog net bij. Het is dan ook geheel tegen de verhouding in, dat de Thuisploeg in de 37e minuut op voorsprong komt. Iedereen verwacht van PSV een reactie en die kwam er: PSV schroefde het tempo flink op. De ene na de andere voorzet penetreerde het strafschopgebied van Go Ahead Eagles, het was wachten op een gelijkmaker. Die gelijkmaker kwam er via Eran Zahavi, die de bal perfect op maat van Mauro Júnior kreeg. Nog geen minuut later brak Zahavi door en kon hij in zijn eentje op het doel van de thuisploeg afstormen. Zijn actie werd onreglementair gestopt door Joris Kramer, die in eerste instantie nog geel kreeg. De VAR zet geel om in rood en zo was de wedstrijd in luttele minuten compleet gekanteld.

Kansenregen
PSV zocht na rust gelijk de aanval en met succes, of zo lijkt het. Want een treffer van Mauro wordt afgekeurd omdat Zahavi hinderlijk buitenspel zou hebben gestaan. Zo bleef het gelijk, maar de aanvalsplannen van PSV gingen onverminderd door. De thuisploeg werd compleet teruggedrongen tot in de eigen zestien. Een lage voorzet van Madueke bereikte, tussen de linies door, Götze die uit de draai net naast schoot. Even later moest de Go Ahead Eagles-goalie een schot van Ibrahim Sangaré afweren, nadat PSV er veelvuldig op los had gecombineerd. Aan de andere kant van het veld kwam de verdediging totaal niet in gevaar. Toch bleef het waakzaam, want de thuisploeg had in de eerste helft bewezen niet veel kansen nodig te hebben.

Tot het einde spannend
Met Carlos Vinícius in de ploeg moesten de kansen omgezet worden tot doelpunten. Toch hoefde de Braziliaan er niet aan te pas te komen toen Veerman er zelf een forceerde. Alles en iedereen verwachte een voorzet toen hij, via de zijkant, naar binnen dribbelde. Zelf had hij andere plannen en met succes: zijn schot liet het uitvak ontploffen. Veerman, die sowieso een verdienstelijke wedstrijd speelde, raakte even later de paal en uit de rebound was het Madueke die het latwerk deed trillen. Go Ahead Eagles leek met een eigen doelpunt hun lot zelf te beslechten, maar volgens de arbitrage was er teveel duw- en trekwerk aan vooraf gegaan, en dus bleef het 1-2. Door de krappe marge bleef het spannend in De Aderlaarshorst. Met een slotoffensief probeerde de thuisploeg een gelijkmaker te forceren. Maar waar het de hele wedstrijd geen kans had gecreerd, lukte dat nu ook niet. En dus treed PSV op 17 april aan in de Kuip voor de finale van de TOTO KNVB Beker tegen Ajax of AZ.