Dit moet je weten over tegenstander AZ

Artikel
Dit moet je weten over tegenstander AZ

AZ won in de laatste tien eredivisieseizoenen slechts een keer de eerste uitwedstrijd van het seizoen. Op augustus 2014 wonnen de Alkmaarders op bezoek bij Heracles (0-3). De overige wedstrijden werden verloren of gelijk gespeeld.

Opening   
Dat laatste was driemaal het geval, verloren werd er zes keer. De laatste keer dat PSV en AZ seizoen tegen elkaar opende trok AZ echter aan het langste eind. Dat was in het seizoen 2011-2012 toen het in Alkmaar 3-1 werd.

AZ slaagde er vorig seizoen niet in Europees voetbal af te dwingen. De ploeg van trainer John van den Brom, die iedere ontmoeting met Phillip Cocu vooralsnog verloor, verloor de bekerfinale van Vitesse en werd in de play-offs om Europees voetbal afgetroefd door FC Utrecht. Zodoende is AZ dit jaar uit op eerherstel. Het doel van de Alkmaarders is helder: opnieuw Europees voetbal halen.

Transfers
Dat moeten zij doen met een behoorlijk vernieuwde selectie. Vertrokken zijn onder anderen sterkhouders als Matthias Johansson, Tim Krul, Ridgeciano Haps en Derrick Luckassen (laatstgenoemde naar PSV) en de selectie is aangevuld met jong talent als Calvin Stengs en aanwinsten Marco Bizot en Marko Vejinovic. Aan zelfvertrouwen heeft AZ geen gebrek, eerder deze week vertelde Stengs dat hij zeker weet dat zijn ploeg ‘PSV gaat pakken’.

Bij die ploeg zitten nog altijd twee voormalig PSV’ers. Verdedig annex middenvelder Stijn Wuytens begon zijn loopbaan in 2008-2009 bij PSV voordat hij werd verhuurd aan De Graafschap. Hij kwam uiteindelijk tot 27 duels in het Philips Stadion. Ook doelman Gino Coutinho speelde zijn eerste eredivisieduels voor PSV. Dat waren er in totaal vier. De volledige selectie van AZ vind je hier.