De Topper in statistieken

Artikel
De Topper in statistieken

Natuurlijk is PSV erop gebrand om zondag in de topper tegen Ajax zijn koppositie in de Eredivisie vast te houden. De twee teams staan voor de 132e keer tegenover elkaar. In de voorgaande ontmoetingen won PSV 53 keer, twee keer meer dan dat Ajax in alle onderlinge duels won. PSV is de enige ploeg in de Eredivisie met een positieve balans tegen de Amsterdammers.

Thuisvoordeel
PSV won tegen Ajax 32 van zijn 65 Eredivisie-duels in Eindhoven. Dat is precies twee keer zo vaak als Ajax, dat16 keer in Eindhoven won. Beide ploegen speelden 17 keer gelijk.

Gelijk
De afgelopen twee seizoenen gebeurde dat bijvoorbeeld. Vorig jaar zette Eran Zahavi PSV met een vrije trap op voorsprong. Dušan Tadic maakte in de blessuretijd de 1-1 vanaf de penaltystip, nadat eerder in de wedstrijd Yorbe Vertessen een doelpunt ongelukkig afgekeurd zag worden.

Ongeslagen
Sinds de nederlaag tegen Ajax op 24 oktober, heeft PSV geen enkel Eredivisie-duel meer verloren. De ploeg won acht duels en speelde één keer gelijk. Er is geen ploeg die in de laatste negen Eredivisie-duels meer punten verzamelde dan PSV (25).  Ajax, Vitesse, AZ en FC Twente volgen met elk twintig punten.

Grootste overwinning
PSV evenaarde aan het begin van dit seizoen zijn grootste overwinning in alle competities op Ajax door de ploeg in Amsterdam met 0-4 te verslaan in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Noni Madueke (2', 29'), Yorbe Vertessen (76') en Mario Götze (89') maakten de doelpunten.

Africa Cup
Ibrahim Sangaré en Sébastien Haller zitten beiden in de selectie van Ivoorkust voor de Africa Cup en zijn daarom niet aanwezig tijdens de topper zondag.