De tegenstander: SC Cambuur

De tegenstander: SC Cambuur
2 min

Het SC Cambuur van trainer Henk de Jong komt dit jaar voor het derde jaar op rij uit in de Eredivisie. De Friese ploeg promoveerde in 2013 als kampioen van de Jupiler League naar het hoogste Nederlandse niveau en deed het daar met twee twaalfde plaatsen de afgelopen seizoenen prima. Dit jaar kent de ploeg een zeer moeilijke seizoenstart met onder meer twintig tegentreffers en slechts twee punten. Maar garanties op een bekerzege geeft dat PSV absoluut niet.

Halve finale in een ver verleden
Kijkend naar het verleden is SC Cambuur niet echt een cupfighter te noemen. De beste prestatie in het bekertoernooi werd geleverd in het seizoen 1960-1961 toen de club, als VV Leeuwarden (de voorloper van SC Cambuur) de halve finale bereikte. Daarin bleek Ajax met 7-4 te sterk. Vorig seizoen was de ploeg dichtbij herhaling van die prestatie, maar verloor het in de kwartfinale met 2-3 van PEC Zwolle. De grootste bekernederlaag op vreemde bodem leed SC Cambuur op 16 augustus 1996 toen het met 5-0 onderuit ging in de burenruzie met sc Heerenveen.

Tien dagen geleden kende PSV een makkelijke avond tegen SC Cambuur, toen het in Leeuwarden met 0-6 won. © Pics United Tien dagen geleden kende PSV een makkelijke avond tegen SC Cambuur, toen het in Leeuwarden met 0-6 won. © Pics United

Bekerwedstrijden tussen PSV en SC Cambuur
PSV bekerde twee keer eerder tegen SC Cambuur. In 1979 werd in Leeuwarden met 1-4 gewonnen dankzij goals van Michel Valke, Harry Lubse, Willy van der Kuylen en Willy van de Kerkhof. Jos Peltzer redde de spreekwoordelijke eer voor de toen nog Eerste Divisionist. Vier jaar later stonden beide ploegen opnieuw tegenover elkaar in Friesland. PSV kwam toen alleen niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Jurrie Koolhof en Hallvar Thoresen hadden PSV weliswaar op een 0-2 voorsprong gezet, maar Jos Peltzer en Ype Anema zorgden ervoor dat een replay noodzakelijk was.

Replay in Eindhoven
Die replay vond achttien dagen later plaats in Eindhoven. Opnieuw had PSV veel moeite met de Eerste Divisionist uit Leeuwarden. Dankzij twee goals van Anema kwam Cambuur zelfs op 2-1 nadat Koolhof de score had geopend. PSV won uiteindelijk met 3-2 dankzij goals van Ton Lokhoff en Hallvar Thoresen. De beelden van dat duel vind je hieronder op ons Twitteraccount.

<center><blockquote class="twitter-tweet" data-partner="tweetdeck"><p lang="nl" dir="ltr">Back in the days: PSV bekerde in 1983 voor het laatst tegen SC Cambuur en spannend was het toen zeker. <a href="https://twitter.com/hashtag/psvcam?src=hash">#psvcam</a>&#10;<a href="https://t.co/p07dlRa5ZU">https://t.co/p07dlRa5ZU</a></p>&mdash; PSV (@PSV) <a href="https://twitter.com/PSV/status/646281472546988032">September 22, 2015</a></blockquote>
<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script></center>