Cocu: ‘We hebben stijgende lijn te pakken’

Cocu: ‘We hebben stijgende lijn te pakken’
3 min

Hoofdcoach Phillip Cocu keek zondagavond met een tevreden gevoel terug op de 1-0 zege op AZ. “We hebben een stijgende lijn te pakken. Het kan een stuk effectiever en scherper maar het was een stuk beter dan tegen FC Utrecht”, aldus Cocu op de persconferentie.

‘Gedomineerd’
Phillip Cocu was na afloop vooral tevreden over het spelniveau van zijn ploeg. “We hebben de hele wedstrijd gedomineerd”, zag hij. “We verzuimen alleen de 2-0 te maken. Als we die maken spelen we vandaag een makkelijkere wedstrijd. De kansen die zij kregen kwamen door onze fouten”, vond de trainer, die AZ daarna succes wenste met het aanstaande duel in de UEFA Europe League en tegelijkertijd een statement maakte over het competitieschema. “Waarom spelen we deze wedstrijd niet op zaterdag?”, vroeg hij zich af. “Niet voor ons, maar voor AZ. Zij moeten donderdag een uitwedstrijd in Europa spelen (tegen Vojvodina red.). Dat is heel belangrijk voor het Nederlands voetbal. Ik vind dat een team zich optimaal moet kunnen voorbereiden. Met zoveel tijd als kan. Ik zeg al twee seizoenen dat Nederlandse ploegen die Europees spelen in staat gesteld moeten worden om in Europa maximaal te presteren. Wij zijn niet in de positie met punten te gooien. We moeten voor ieder punt knokken.”

‘Terecht verlies’
“Ik ben blij dat Phillip zich hier hard voor maakt”, antwoordde AZ-trainer John van den Brom. “We moeten ten alle tijden goede voorwaarden creëren voor de clubs en spelers. Maar uiteindelijk bepaalt de KNVB het schema.” De zege van PSV op zijn ploeg, vond hij alles overziend terecht. “Het doel was om er langer een wedstrijd van te maken dan de vorige twee edities die ik als trainer van AZ tegen PSV coachte. Daarin zijn we geslaagd. We namen een afwachtende houding aan en gaven weinig ruimte weg omdat we wisten dat PSV de kwaliteiten heeft door het elftal heen te spelen. Van daaruit wilden we in de omschakeling toeslaan. Dat ging voor rust heel aardig. Na rust moesten we ons plan laten varen door de snelle goal van Moreno. We moesten drukken. Zelf hebben we een aantal mogelijkheden gehad, maar echte kansen kwamen er niet. Op basis van de hele wedstrijd is het verlies terecht.”