Blik in de historie: Memorabele ontknoping

Blik in de historie: Memorabele ontknoping
2 min

Ditmaal geen kijkje in het verleden van PEC Zwolle - PSV, maar een terugblik op twee memorabele ontknopingen. Voor de titel lijkt PSV te moeten hopen op een misstap van Ajax bij De Graafschap, de al uitgespeelde nummer 17 van de competitie. Een scenario dat lijkt op de wonderlijke uitkomst op 29 april 2007.

Het wonder van 2007
Het staat bij bijna alle PSV-supporters op het netvlies. De titel van het seizoen 2006-2007. Voor de winterstop ongenaakbaar, in 2007 tobbend. Dat was het PSV van trainer Ronald Koeman destijds. In de voorlaatste speelronde lijkt de ploeg van aanvoerder Phillip Cocu alles te verspelen door in Utrecht niet verder te komen dan 1-1. AZ ligt op poleposition om het kampioenschap te grijpen. Het speelt bij het al tot de nacompetitie veroordeelde Excelsior. Alles en iedereen is klaar voor de tweede Alkmaarse titel in de clubhistorie. Maar zoals we weten loopt het anders. AZ verliest op Woudestein en dat maakt dat Ajax en PSV, die die middag hun jacht op doelpunten openden, onderling uitmaken wie de titel pakt. Beide ploegen hebben evenveel punten, maar het doelsaldo van de Amsterdammers is bij aanvang beter. Negentig minuten later niet meer. Ajax wint met 2-0 van Willem II, PSV met 5-1 van Vitesse. Het doelpunt van Phillip Cocu blijkt goud waard.


Doelsaldokampioen

Ook in 1991 wordt PSV op doelsaldo kampioen van Nederland en net als in 2007 lijkt de ploeg de kans op een titel op de voorlaatste speeldag te verspelen. Coach Bobby Robson en zijn mannen verliezen kansloos van FC Groningen, maar omdat achtervolger Ajax óók onderuit gaat bij hekkensluiter SVV, blijft PSV aan kop. Op de laatste speeldag blijkt een 3-0 overwinning op FC Volendam voldoende om Ajax op doelsaldo voor te blijven. Het verschil bedraagt uiteindelijk twee doelpunten.