Bekijk hier de belangrijkste punten uit het financieel jaarverslag 2019-2020

Artikel
Bekijk hier de belangrijkste punten uit het financieel jaarverslag 2019-2020

Financieel Manager Jaap van Baar presteerde donderdagochtend de jaarcijfers over boekjaar 2019-2020. De belangrijkste punten uit zijn presentatie zijn hieronder te vinden.

Netto winst
PSV heeft over het afgelopen boekjaar een netto winst van € 1,6 miljoen geboekt. Via de pijlen volg je hoe dat bedrag tot stand is gekomen. PSV realiseerde afgelopen jaar een omzet van € 75 mlijoen euro, waar € 82 mlijoen aan kosten tegenover stond. Overige kosten die PSV maakte kwamen onder meer voort uit de uitbraak van het covid-19 virus en mutaties in de technische staf. Dankzij een positieve transferbalans van € 22 mlijoen heeft PSV na aftrek van rente en winstbelasting voor het negende opeenvolgende jaar een netto winst gerealiseerd.

Omzet
PSV heeft minder omzet behaald dan voorgaand boekjaar. De grootste impact had het niet kwalificeren voor de groepsfase van de UEFA Champions League. De gelden die daarmee gemoeid waren, namen met ruim € 20 mlijoen af. Daarnaast kampten posten zoals kaartverkoop en stadion-exploitatie met een omzetterugval door de uitbraak van covid-19.

Corona impact
In onderstaande sheet duiken we dieper in op de financiële impact van de uitbraak van covid-19 voor PSV. Deze zijn uiteindelijk € 3 mlijoen negatief gebleken. In totaal kostte de uitbraak PSV vooralsnog zo'n € 7 miljoen. Via de pijlen volg je hoe dat bedrag tot stand is gekomen.

Transferresultaat
In financieel opzicht heeft PSV een goed jaar op de transfermarkt achter de rug. Het resultaat van de transferbalans is over boekjaar 2019-2020 € 22 mlijoen positief. In afgelopen boekjaar zijn de transfers van onder anderen Hirving Lozano, Steven Bergwijn en Gastón Pereiro opgenomen. PSV schreef in totaal ruim € 22 mlijoen af op vergoedingssommen die het zelf betaalde. Volg de pijlen om te zien hoe het positieve resultaat tot stand kwam.

Conclusie
PSV heeft een uitdagend jaar financieel positief afgesloten. Voor het negende achtereenvolgende jaar boekte de club een netto winst. De impact van covid-19 is ook bij PSV groot. Desalniettemin is de continuïteit van de club gewaarborgd.

Bekijk ook