Bas Roorda verwacht lastige avond

Artikel
Bas Roorda verwacht lastige avond

Het is wat ongebruikelijk om een traditioneel stabiele subtopper als FC Groningen onderaan de ranglijst van de Eredivisie te zien staan. De ploeg uit de meest noordelijke provincie van Nederland speelde drie jaar geleden nog in de Europa League. “Wij zitten dit jaar helaas niet in het Europese schema”, zegt Bas Roorda (45). De oud-PSV’er, tegenwoordig keeperstrainer van FC Groningen, vertelt met een vleugje ironie. “En om eerlijk te zijn denken we daar momenteel ook niet echt aan.”

Geen paniek
Een grapje gaat de goed gehumeurde Roorda ondanks het bezitten van de laatste plaats niet uit de weg. Ook als de tot nu toe ongenaakbare koploper PSV op bezoek komt, is er geen reden tot paniek. “Ik ben afgelopen zaterdag in het Philips Stadion geweest om de wedstrijd tegen FC Emmen te analyseren. Tegen Tottenham Hotspur heb ik ze (PSV, red.) ook gezien. Twee andere wedstrijden met allebei een totaal andere tegenstander natuurlijk.”

Sterk en stabiel
Roorda volgt de club waar hij tussen 2007 en 2010 onder contract stond op de voet. “Ik vind PSV dit seizoen sterk, stabiel en erg makkelijk scorend. Ze hebben veel snelheid in de omschakeling, dat is echt een kwaliteit. Het elftal bestaat uit een sterke kern met Luuk de Jong als aanspeelpunt en daaromheen een aantal spelers die voor dreiging en diepte zorgen en gemakkelijk een goal kunnen maken.”

Track record
Een snelle blik in het archief toont een opmerkelijke statistiek. De laatste vier duels tussen PSV en FC Groningen eindigden allemaal in een gelijkspel. Het is de langst lopende reeks zonder zege van PSV tegen een eredivisionist. “We hebben inderdaad een prima track record tegen PSV de laatste jaren. Maar dat is allemaal van vroeger, daar kunnen we niet zoveel meer mee. PSV is gewoon een heel goede ploeg en het wordt harstikke lastig voor ons om een goed resultaat te behalen. Maar hoe je het ook wendt of keert: PSV zit in een heel drukke fase van het seizoen. Dan zijn verre uitwedstrijden wel de momenten waarop het gevaarlijk kan zijn om puntverlies te lijden. Wij moeten ervoor zorgen dat dat gebeurt.”

Way of life
Roorda spreekt, ondanks het feit dat hij in de Eredivisie nooit in actie kwam namens PSV, graag over zijn tijd in Eindhoven. “Ik kan uit eigen ervaring meepraten over zo’n vol schema. Het was een way of life in Eindhoven: je gaat van wedstrijd naar wedstrijd. Alle spelers en de hele staf is ingesteld op twee wedstrijden in de week. Dat heb ik destijds ook bij PSV geleerd. Het is een soort mindset waarin je leeft: de ene wedstrijd is klaar en de andere staat alweer voor de deur. Of je daar nou 250 kilometer voor moet rijden of het is in Tilburg, dat moet niet uitmaken. Het zijn allemaal topspelers die dat vaak genoeg meemaken. Ik mocht willen dat wij ook in zo’n cyclus zaten, maar dat is ver weg.”

Warm bad
Tot slot zijn er mooie woorden van de ex-doelman over PSV. “Ik heb voorafgaand aan een duel met PSV altijd even contact met mijn gewaardeerde collega Ruud Hesp. Afgelopen zaterdag (tegen FC Emmen, red.) heb ik natuurlijk ook weer een hoop mensen gezien, onder wie John de Jong en Ernest Faber. Als ik op De Herdgang ben probeer ik altijd even bij Paul en Liesbeth van Kemenade binnen te lopen, of ik ga even naar De Verlenging. Het voelt nog altijd als een warm bad en daar ben ik iedereen dankbaar voor.”