Alles over tegenstander ADO Den Haag

Alles over tegenstander ADO Den Haag
2 min

De trainerswissel heeft ADO Den Haag goed gedaan. Alfons Groenendijk haalde nu al bijna evenveel punten in negen duels als zijn voorganger Zeljko Petrovic in eenentwintig wedstrijden. Toch zal ADO niet uitkijken naar de clash met PSV: de ploegen van Groenendijk hebben het traditioneel lastig tegen topclubs.

Vier op rij
ADO Den Haag won zijn laatste drie duels, die allemaal in één week vielen. De laatste keer dat de Hagenaars vier duels op rij wonnen was van december 2010 tot februari 2011. Ook toen was PSV de vierde tegenstander. Wesley Verhoek bezorgde ADO toen in blessuretijd een 1-0 uitoverwinning. 

Groenendijk overtreft Petrovic
Mede door de drie overwinningen in één week kan Groenendijk bogen op een knap gemiddelde: hij haalde met ADO gemiddeld 1,56 punten per eredivisieduel. Dat is bijna twee keer zoveel als zijn voorganger Zeljko Petrovic, die 0,81 punten per duel haalde. Waar Petrovic 21 duels nodig had om 17 punten te halen, staat Groenendijk nu na 9 duels op 14 punten. Nog één overwinning en Groenendijk evenaart zijn voorganger.

Havenaar op dreef
Spits Mike Havenaar lijkt ook baat te hebben bij de nieuwe coach. De Japanse Nederlander heeft in zijn acht wedstrijden onder Groenendijk meer gescoord (vier keer) dan in de zestien daarvoor (drie keer). De clubtopscorer van ADO scoorde in elk van de vier laatste wedstrijden waarin hij speelde. Mocht Havenaar ook tegen PSV scoren, evenaart hij de laatste ADO-spits die vijf duels achter elkaar scoorde: Michiel Kramer. De huidige Feyenoorder scoorde in 2014 vijf keer op rij voor ADO.

Vijf wintertransfers
De goede prestaties van ADO Den Haag de afgelopen zijn overigens niet alleen toe te schrijven aan de komst van Groenendijk. In de winterstop versterkte ADO zich met vijf nieuwe spelers: Abdenasser El Khayati, Guyon Fernandes, Donny Gorter, Randy Wolters en Abel Tamata. Die laatste is een goede bekende van PSV. Tussen 2011 en 2015 speelde hij 28 duels voor PSV en werd hij in zijn laatste seizoen kampioen.