'Voor een duel vraag ik God of hij me bij kan staan'

'Voor een duel vraag ik God of hij me bij kan staan'
8 min

Santiago Arias is één van de langstzittende PSV’ers uit de selectie. In Eindhoven groeide de Colombiaan uit van onberekenbare back tot sterkhouder.

⏱ Leestijd: 7 minuten

Kerstboom
Een kolderiek gezicht in huize Arias, een paar weken voor kerst. Terwijl papa Santiago met zijn pas enkele weken oude zoon Thiago op schoot aan de eettafel vertelt over de eerste weken als vader, versiert in de hoek van de kamer mama Karin Jiménez de kerstboom. Nog maar net hersteld van de keizersnede klimt ze op de leuning op van de bank om enkele roodgekleurde kerstslingers over de boom te verspreiden.

Een medewerkster van de Phoxy Club, die vader, moeder en vooral Thiago zojuist heeft verrast met een lidmaatschap van de jongste PSV-fanclub, helpt de kersvers moeder vanaf de vloer mee. Arias ziet het met een glimlach aan. “De eerste kerst met z’n drieën”, merkt de vleugelverdediger terwijl hij zich naar zijn vrouw Karin toedraait plots op. Zijn ogen beginnen te glinsteren. “Dat wordt heel bijzonder. Ik kijk er echt enorm naar uit.”

Vallen en opstaan  
Santiago Arias, 25 inmiddels, voetbalt sinds de zomer van 2013 bij PSV. Hij ontwikkelde zich gestaag, soms met vallen en opstaan, tot een van de beste backs van de Eredivisie. “Mijn eerste competitiewedstrijd in het Philips Stadion tegen Go Ahead Eagles herinner ik me nog goed ja”, zegt hij lachend en slaat een hand voor zijn ogen.

“Het was de tweede wedstrijd die ik voor PSV speelde en het ging zó slecht. Na een half uur werd ik al gewisseld, volledig terecht. Ik was destijds een totaal ander persoon dan ik nu ben. Ik kwam vanuit Portugal naar Nederland, kende niemand en er was bijna niemand die net als ik Spaans sprak. Het eerste jaar vond ik ontzettend moeilijk. De cultuur, het eten, het klimaat, aan alles moest ik wennen. Bovendien had ik bij Sporting Clube de Portugal een jaar lang niet gespeeld. Aan het ritme van wekelijks presteren moest ik heel erg wennen.”

Arias duelleert met Ajacied Fischer in zijn eerste seizoen bij PSV: 'Ik moest in het begin heel erg wennen' Arias duelleert met Ajacied Fischer in zijn eerste seizoen bij PSV: 'Ik moest in het begin heel erg wennen'

Groei 
Hij worstelde, net als heel PSV in het tweede gedeelte van kalenderjaar 2013, maar beet zich vast in de rechtsbackpositie, die hij in zijn eerste jaren afwisselend met Joshua Brenet invulde. In seizoen 2014-2015 droeg hij met 1726 speelminuten bij aan zijn eerste titel. Als speler van PSV groeide Arias uit tot A-international van Colombia, won hij in 2016 zijn tweede titel en reikte hij tot grote hoogte in de UEFA Champions League.

“Ik wende aan het ritme, aan de ploeg, de Eredivisie en tegelijkertijd begonnen Karin en ik ons thuis te voelen hier. Het enige dat ik na al die jaren nog steeds mis is de leefstijl in Zuid-Amerika. Het leven is hier veel rustiger. Dat is aan de ene kant heel fijn, want hier kan ik gewoon wat gaan eten zonder aangeklampt te worden. Aan de andere kant is hier geen familie waar je op kunt terugvallen, minder leven in de brouwerij. Dat is een gemis.”

Peetoom Memphis   
Dit najaar bracht Eindhoven hem zijn grootste cadeau. “Ik ben gelukkig op dit moment, vooral met de uitbreiding van ons gezin. Het gaat heel goed met Thiago. Hij is gezond, blij, slaapt en eet. Het is een geschenk. Waarom hij Thiago heet? We wilden ons kind graag naar de vader vernoemen. We hadden drie namen, Thiago is het uiteindelijk geworden”, glundert Arias. De naweeën - figuurlijk -  van de bevalling, zijn nog zichtbaar aanwezig in het huis van de PSV’er. Zo hangt het wiegje van Thiago vol met blauwe ballonnen en blauwwit gekleurde slingers.

Tegenover de kerstboom is een hoek ingericht voor het speelgoed dat de rechtsback en zijn vrouw de afgelopen weken hebben gekregen. Knuffels, boekjes, zelfs plastic autootjes liggen opeengestapeld te wachten tot ze gebruikt kunnen worden. En daar wordt later op de avond nog een doos vol kleding van peetoom Memphis, één van Arias’ beste vrienden, aan toegevoegd. Speciaal voor de geboorte van de eerste zoon van zijn goede vriend komt de voormalig PSV’er overgevlogen vanuit Lyon. “Heel veel vrienden heb ik de afgelopen jaren in Eindhoven niet gemaakt”, zegt Arias. “Een handvol misschien. Memphis is me erg dierbaar. Dat klikte al snel heel goed.”

Vrienden in duel: Arias en Memphis, peetoom van Arias' zoon Thiago Vrienden in duel: Arias en Memphis, peetoom van Arias' zoon Thiago

Hot online 
Het is een wat bijzondere combinatie. De op het eerste gezicht wat gesloten, soms verlegen ogende Arias en de zelfverzekerde, altijd met zijn borst vooruitlopende Memphis. Maar wie verder kijkt ziet ook gelijkenissen. Beiden houden van mooie kleren, hebben al langere tijd een relatie met een topmodel en zijn met miljoenen volgers ‘hot’ op sociale media. De reden volgens Arias?

“Ik denk dat mensen mij vooral volgen omdat ik ze een inkijkje in mijn persoonlijke levensstijl laat zien”, zegt hij. Anderen posten zo af en toe eens een voetbalfoto, dat doe ik ook, maar vaker nog dingen uit mijn privéleven. Mensen zijn benieuwd hoe een voetballer woont, wat hij doet, dat wil ik laten zien. Natuurlijk zijn er dingen die ik niet laat zien. Dingen die misgaan, het is niet aan mij om te vertellen welke dingen dat zijn.”

Geloof 
Wat wel zeker is, is dat mede dankzij het gebruik van social media Santiago en Karin in Colombia niet meer over straat kunnen. In hun Eindhovense jaren zijn de twee uitgegroeid tot glamourkoppel in eigen land. De geboorte van Thiago was voorpaginanieuws. Foto’s van het stel zijn op zowat iedere Colombiaanse nieuwssite terug te vinden. Des te grappiger is het om Karin in de weer te zien met de kerstversiering. Terwijl Arias verder vertelt, sjouwt zijn partner alweer de vierde doos vol met glinsterende spullen de huiskamer in.

“Nog meer slingers, daar houd ik van”, zegt ze. “We blijven thuis en laten de familie van mij en Santiago (die door Karin steevast mi amor wordt genoemd, red.) vanuit Colombia overvliegen, het moet er feestelijk uitzien.” Kerstmis is het belangrijkste feest van het jaar in Colombia. Zeker voor gelovigen zoals Santiago en Karin. “We zijn katholiek, bidden voor het eten en af en toe ook voor we gaan slapen”, vertelt Arias. “Als we in Colombia zijn gaan we naar de kerk. Daags voor een wedstrijd vraag ik aan God of hij me tijdens de wedstrijd bij kan staan. Heel uitgebreid. Kort voor het duel vraag ik nogmaals of hij me kan helpen. Dat geeft me kracht. Geloof gaat in de opvoeding van Thiago ook een belangrijke rol spelen.”

Narcos 
Wat ook een rol zal spelen in de opvoeding van Thiago is het gemis van een opa. Zowel Santiago als Karin verloren hun vader al. Het verhaal van de vleugelverdediger zou rechtstreeks uit de Netflix-serie Narcos kunnen komen. Nog maar een tiener was Arias toen zijn vader bij een roofoverval doodgeschoten werd. “Ik begrijp eigenlijk nu pas waarom hij dingen deed, zoals hij ze deed, of dacht zoals hij dacht”, zegt Arias.

Even valt er een stilte en kijkt hij naar zijn eigen zoon. Dan vervolgt Arias: “Mijn vader vond het ontzettend belangrijk dat we als familie bij elkaar waren. Hij zorgde daar voor, was altijd het middelpunt, stond voor iedereen klaar. Het was een zorgzame man. Dat wil ik ook zijn. Nu Thiago er is, snap ik waarom hij zo was. Familie, dierbaren, dat is het grootste goed dat we hebben. Het is moeilijk om hem als voorbeeld te moeten missen, maar ik weet dat hij altijd over mijn schouder met me meekijkt. Hij is op een goede plek.”

Het volledige verhaal met Santiago Arias is te lezen in het nieuwste PSV Magazine, dat sinds 19 december uit is. Daarin gaat Arias ook in op zijn toekomst en doelen bij PSV.