Spelersprofiel | Linksom of rechtsom; Emir zoekt de aanval

Spelersprofiel | Linksom of rechtsom; Emir zoekt de aanval
3 min
Jong

Emir Bars is het zeldzaam type speler dat geen positionele voorkeur heeft. "Zolang ik maar mijn aanvallende kwaliteiten kan etaleren", zegt de geboren Helmonder, die deze zomer werd uitgeroepen tot beste aanvaller van de Otten Innovation Cup.

Na een korte periode bij SC Helmondia werd Emir op zesjarige leeftijd uitgenodigd voor PSV Academy. “Het eerste jaar was vooral spannend. Ik was nieuw en ook nog een klein jongetje. Dat was zeker een hele speciale periode.” Zijn werklust in combinatie met voetballende kwaliteiten brachten hem een plek in de selectie van Jong PSV én zijn eerste profcontract. “Dat was heel speciaal, vooral omdat ik hier al jarenlang speel. PSV is mijn tweede huis.” 

'Ik ben een gevaarlijke speler en heb de kwaliteit om veel kansen te creëren'

Inzicht 
Emir speelde zijn eerste wedstrijden bij PSV Academy als rechtervleugelverdediger. “Maar de trainers hadden al snel door dat mijn kwaliteiten voorin bruikbaarder waren. In mijn tweede jaar werd ik steeds vaker in de voorhoede gepositioneerd en sindsdien speel ik eigenlijk altijd op een aanvallende plek.” Ook op persoonlijk gebied leerde hij een hoop bij PSV. “Ik ben een veel hardere voetballer geworden. Je moet voor je plekje vechten en dat vormt je zeker als persoon.” 

De 18-jarige jeugdinternational schets een duidelijk beeld van zijn spelersprofiel. “Ik ben een gevaarlijke speler en heb de kwaliteit om veel kansen te creëren. Dat kan ik via een pass, maar ook met een dribbel. Het maakt me niet uit waar ik speel, als ik maar kan laten zien wat mijn aanvallende kwaliteiten zijn.” 

'Mijn doel is om binnen nu en een jaar of twee de stap te maken naar de A-selectie'

Ambitie 
Emir was onderdeel van de 28-koppige selectie van PSV 1 voor het trainingskamp in Spanje, dat in aanloop naar dit seizoen werd afgewerkt. “Dat is sowieso mijn mooiste moment tot nu toe. Mijn eerste keer meetrainen was speciaal en daar was ik eerlijk gezegd ook best zenuwachtig voor, terwijl het nu bijna normaal voelt. Je went er wel aan, maar beseft soms ook dat het heel speciaal is waar je mee bezig bent.” 

Het tekenen van zijn profcontract wakkerde een extra vuurtje aan. “Het is een droom van mij om in PSV 1 te spelen en ik doe er alles voor om dat te bereiken. Mijn doel is om binnen nu en een jaar of twee de stap te maken naar de A-selectie.”