Spelersprofiel | 'Grootste talent is niet voldoende, ik wil de beste speler zijn'

Spelersprofiel | 'Grootste talent is niet voldoende, ik wil de beste speler zijn'
3 min
Jong

De achttienjarige Jevon Simons streek in 2020 neer op PSV Campus De Herdgang. Na langdurig blessureleed maakt hij dit seizoen zijn opwachting in de selectie van Jong PSV. Over zijn doel laat hij weinig twijfel bestaan: binnen één jaar debuteren voor de hoofmacht.

Op PSV Campus De Herdgang leerde hij te leven voor het voetbal. “Vorig jaar was écht een heel lastig jaar voor mij. Ik raakte geblesseerd en ging op mezelf wonen in Eindhoven. Mijn blessure heb ik pas sinds een paar maanden afgesloten, terwijl ik in september 2022 volledig was hersteld. Mijn vader en moeder hebben veel voor mij betekend in die periode. Ze hebben er alles aan gedaan, maar in mijn ogen moet de laatste stap altijd uit jezelf komen.”

Cultuurshock
Het was geen vanzelfsprekendheid dat de achterneef van Xavi voor PSV koos. Na jaren bij Rotterdamse clubs en één jaar bij NAC Breda koos hij voor een langer verblijf in Brabant. “Ik kon kiezen tussen vier of vijf Nederlandse clubs, maar ik wilde naar een club die het beste bij mij paste en waar ik mij het beste kon ontwikkelen. Dat was in mijn ogen al vrij snel PSV."

‘Een nominatie voor het grootste talent is niet voldoende, ik wil de beste speler zijn’

Vooral in gedrag merkte Simons verschillen op en moest hij in de leer. “Soms zit ik er te fel op. Dat was iets wat ik in de loop der jaren heb moeten leren te verminderen.” In de kleedkamer is hij echter ingetogen en gaat hij liever voor de persoonlijke aanpak, vertelt de man met zeven KKD-treffers op zijn naam dit seizoen. "Het zit niet in mijn aard om in de kleedkamer het woord te pakken en iedereen op te peppen. Ik ben iemand die het liefst één-op-één met iemand praat.”

Mentaliteit
Op het moment dat de bal gaat rollen, komt de ‘brutale Jevon’ weer even tot leven. “Ik hou enorm veel van de bal en wil graag een actie maken. Mijn voorkeur gaat uit naar een vrije rol aan de rechterkant. Wekelijks heb ik de drang om te scoren, een assist te versturen of weg te draaien bij mijn tegenstander. Ik wil constant dreigend zijn.”

'Als ik dreigend ben geweest, maar zonder doelpunt of assist naar huis ga, dan ben ik ontevreden'

“Mijn creativiteit is een toevoeging aan het team. Daarnaast breng ik veel beweging in de ploeg en heb ik de kwaliteit om kansen te creëren en af te maken. Ik scoor liever, maar van een mooie assist kan ik ook genieten”, aldus Simons.

Lat ligt hoog
De linkspoot is enorm streng voor zichzelf en stapt niet snel met een voldaan gevoel van het veld. “Als ik niet tevreden ben over mijn eigen wedstrijd, dan zie je dat duidelijk aan mij. Ik was ook genomineerd voor Beste Talent van de derde periode in de Keuken Kampioen Divisie, maar dat is in mijn ogen niet goed genoeg. Je moet de allerbeste speler zijn van de gehele periode. Ik leg mijn lat graag hoog. Als ik dreigend ben geweest, maar zonder doelpunt of assist naar huis ga, dan ben ik ontevreden.”