Roger Schmidt kijkt uit naar start: ‘We zijn er klaar voor’

Roger Schmidt kijkt uit naar start: ‘We zijn er klaar voor’
4 min
PSV1

Van Roger Schmidt mag het nu al zondagmiddag 16.45 uur zijn. De hoofdcoach van PSV debuteert dit weekend als eindverantwoordelijke op de bank tijdens het Eredivisie-duel met FC Groningen en sprak vrijdagmiddag uitgebreid over de eerste wedstrijd van het seizoen, de keuze van het aanvoerderschap en zijn voetbalfilosofie. ‘Natuurlijk kriebelt het.’

PSV staat ‘op een 7 á 8’  
Acht weken geleden begon bij PSV Kapitel Schmidt. Een periode tot op heden van het inslijpen van een nieuwe speelstijl, veel trainen en het spelen van oefenwedstrijden. Waar zijn selectie inmiddels staat? “Op een schaal van 1 tot 10 denk ik ongeveer op een 7. Misschien een 8”, vertelde Schmidt desgevraagd tijdens het samenkomen met de media. “We hebben er de afgelopen weken alles aan gedaan om zowel tactisch, fysiek als technisch klaar te zijn voor de start van de competitie. Of we dat zijn? Ja, dat denk ik wel. Maar we zullen wedstrijden nodig hebben om nóg beter te worden.”

Kloppend hart, Dumfries aanvoerder
In grote lijn is de Duitser er wel uit wie er komende zondag zullen starten, zo gaf Schmidt vrijdagmiddag aan. “Ik heb nog een paar kleine keuzes te maken”, aldus de hoofdcoach, die ook weet wie het kloppend hart van zijn ploeg zullen vormen. Zo vertelde Schmidt bijvoorbeeld dat Denzel Dumfries, Pablo Rosario en Donyell Malen zich tijdens de voorbereiding uitstekend hebben gemanifesteerd. “Denzel blijft aanvoerder. Hij heeft het afgelopen jaar enorme stappen gemaakt en echt de verantwoordelijkheid gepakt. Rosario en Malen zullen die rol invullen als hij afwezig is. Ik zie hen als sleutelspelers voor PSV.”

Lammers
Tijdens het persgesprek stond Schmidt ook stil bij Sam Lammers. De spits is de afgelopen dagen veelbesproken omdat hij de overstap naar Atalanta Bergamo wil maken. Volgens verschillende media had hij echter al een persoonlijk akkoord om zijn tot 2021 lopende contract bij PSV te verlengen en daarom is de club voornemens hem niet zonder slag of stoot naar Italië te laten gaan. “Ik heb de geluiden daarover uiteraard ook meegekregen en natuurlijk heb ik met Sam gesproken”, aldus de hoofdcoach over de situatie van zijn aanvaller. “Ik heb geen enkele twijfel over zijn inzetbaarheid dit weekend. Hij heeft zichzelf uitstekend gepresenteerd tijdens de voorbereiding, gedraagt zich honderd procent als een professional en is gefocust op PSV.”

Versterkingen
Los van een vertrek blijft PSV op zoek naar mogelijkheden om de selectie van extra impulsen te voorzien. “We kijken naar kwaliteit en daarvoor moet je geduld hebben”, aldus Schmidt die verwees naar Yvon Mvogo en Philipp Max. “Met die versterkingen ben ik heel blij en ook daar hebben we de tijd voor genomen. Naast hen denk ik dat we nog wel iets nodig hebben om de selectie naar een hoger niveau te tillen. Maar de groep die er nu staat, is klaar voor komende zondag.”

“Hoe ik dat weet?”, vervolgde Schmidt. “Tijdens vriendschappelijke wedstrijden heb ik voldoende fases gezien waarin wij speelden zoals we dat graag willen zien. Zondag hoop ik dat negentig minuten lang te zien. Of dat kan? Ik denk van wel. Iedereen weet dat ik een bepaalde voetbalfilosofie heb die bestaat uit een aantal basisprincipes. Het team heeft keihard gewerkt om die te kunnen uitvoeren. Tegelijkertijd heeft dit PSV straks een eigen karakter. Het gaat geen kopie van één van mijn eerdere teams zijn.”

Afwezigen
PSV mist tegen FC Groningen de geblesseerden Érick Gutiérrez en Armando Obispo. Bruma is een twijfelgeval.