Ramalho kijkt uit naar beslissende weken: ‘Eindelijk weer onderdeel van het team’

Ramalho kijkt uit naar beslissende weken: ‘Eindelijk weer onderdeel van het team’
3 min
PSV1

Na een lange tijd van afwezigheid keert André Ramalho op korte termijn weer terug in de wedstrijdselectie van PSV. De Braziliaanse verdediger raakte in december van het afgelopen jaar geblesseerd aan zijn enkel, maar hervatte verleden week de groepstraining. “Ik voel me goed in orde. Het is heel fijn om weer terug te zijn.”

Blessure
Even terug naar het einde van de eerste seizoenshelft. PSV staat met 2-0 voor in het Philips Stadion. Geen publiek en Ramalho heeft de bal en plots duikt er een tegenstander in z’n rug op. “Het was in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Ik hoorde een krak in mijn linkerenkel. Ik voelde gelijk dat er iets mis was. Allereerst dacht ik dat er iets brak. Dat bleek gelukkig niet het geval. Een operatie bleek nodig om zo snel als mogelijk te kunnen herstellen.”

Mentaal
“Mentaal was het de eerste weken erg zwaar”, vertelt Ramalho. “Dit was mijn eerste zware blessure. Ik wilde graag van dienst zijn voor het team, maar ik zat thuis en kon geen deel uitmaken van de groep. De eerste dagen na de operatie leek het alsof de tijd stil stond. Gelukkig kon ik de knop snel omzetten en mezelf focussen op het herstel.”

Terugkeer
De verdediger, die tot nu toe zeventien competitieduels speelde en daarin drie keer scoorde, hoopt snel zijn rentree te maken in wedstrijdverband. “kan heel snel gaan, maar het kan ook nog even duren. De reactie die mijn voet geeft op de inspanningen op de training is hier leidend in. Het gaat in ieder geval de goede kant op. Ik doe mijn stinkende best om zo snel als mogelijk van waarde te zijn voor het team.”

Druk programma
Hoofdcoach Roger Schmidt krijgt daarmee meer opties in de defensie. Dat komt als geroepen voor de Duitser. Het programma zit de komende weken bomvol met beslissende wedstrijden. “Het is heel knap dat we nog op drie fronten meestrijden om de prijzen”, zegt Ramalho. “We hebben genoeg kwaliteit in de selectie om voor de prijzen mee te spelen. Daar zijn we ons van bewust. Het is niet alledaags dat PSV in de kwartfinale van een Europees toernooi staat. Ik kijk erg uit naar de wedstrijden tegen Leicester City. We zijn zeker niet kansloos.”

Fans
De terugkeer van Ramalho zal voor de Braziliaan voelen als een warm bad. De verdediger speelt dan voor het eerst sinds oktober in een vol stadion. “De terugkeer van de fans in het stadion is heel belangrijk voor ons. Zonder fans is er geen voetbal. Zij maken het voetbal zo speciaal. We voelen de steun vanaf de tribunes. Het helpt ons echt. De supporters in Eindhoven zijn met velen en ze steunen ons in voor- en tegenspoed. Het bezorgt ons altijd extra veel motivatie”, besluit Ramalho met een grijns op zijn gezicht.