PSV staat voor lastige klus in Kroatië

PSV staat voor lastige klus in Kroatië
2 min

Hoofdcoach Phillip Cocu zei vorige week na afloop van het met 1-0 verloren thuisduel tegen NK Osijek dat zijn ploeg voor een hels karwei staat dit in Kroatië recht te zetten. Dat blijkt uit de statistieken: PSV bekerde Europees nog nooit door na een thuisnederlaag in de heenwedstrijd.

Wegpoetsen   
Dat het met een temperatuur van omstreeks veertig graden en de nederlaag uit de heenwedstrijd lastig wordt voor PSV staat buiten kijf. Onmogelijk is het echter zeker niet. Al vaker wist PSV een nederlaag uit de heenwedstrijd weg te poetsen met een overwinning. Twaalf keer maar liefst en voor het laatst was dit in 2010 tegen Sibir Novosibirsk. Destijds verloor PSV, ook in de voorronde van de UEFA Europa League het eerste duel met 1-0, om dat vervolgens recht te zetten met een 5-0 zege. Het lukte PSV alleen nog nooit een nederlaag in het Philips Stadion weg te poetsen met een zege in een uitduel. Mocht dat donderdag wel lukken, dan heeft PSV een primeur te pakken.

Verdediging  
Trainer Zoran Zekic van NK Osijek zal alle trucen uit de kast halen om dat scenario te voorkomen. Afgelopen weekend stuurde hij bijvoorbeeld al negen reservespelers het veld in, in het gelijkgespeelde duel met Dinamo Zagreb. Op de persconferentie in Eindhoven, na afloop van de Kroatische zege, vertelde hij bovendien alles op zijn defensie te gooien. “Natuurlijk willen wij voor eigen publiek aanvallen, maar iedereen begrijpt dat wij dat donderdag niet zullen gaan doen”, vertelde Zekic.

Laatste zege in 2014   
De laatste keer dat PSV een Europese wedstrijd buitenshuis won, was op 6 november 2014. Toen werd Panathinaikos met 3-2 verslagen. Daarna volgden negen niet gewonnen wedstrijden. Vijf keer verloor PSV, vier keer speelde Cocu’s ploeg gelijk. Een 3-2 zege op NK Osijek zou overigens voldoende zijn om de kwalificatieplay-off voor de Europa League te bereiken.