Onze helden: Ruud van Nistelrooij

Onze helden: Ruud van Nistelrooij
3 min

In de rubriek onze helden lees je elke maand over de grootste idolen van de club. Wie zijn deze helden en wat hebben zij voor de club betekend? Met deze maand: Ruud van Nistelrooij.

Aftrap
Ruud groeide op in het Brabantse dorp Geffen. Hij begon met voetballen bij de plaatselijke amateurclub, VV Nooit Gedacht en later bij RKSV Margriet uit Oss. In 1993 vertrok Ruud naar FC Den Bosch waar hij bij de jeugd begon. Op 17-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut in het eerste elftal.

Doelpuntenmachine
Dat Ruud talent had, bleek al snel. De aanvaller vertrok in 1997 naar sc Heerenveen en één jaar later kwam hij bij PSV terecht. In het eerste seizoen scoorde Ruud 31 doelpunten. Hiermee kwam hij op de tweede plaats op de all-time-clubtopscorerslijst. Het seizoen daarna scoorde hij 29 doelpunten in 23 wedstrijden.

Speler van het jaar
Na drie jaar bij PSV gespeeld te hebben, vertrok Ruud naar Manchester United. Daar speelde hij samen met onder andere David Beckham en Cristiano Ronaldo. In zijn eerste seizoen scoorde hij 36 keer en werd hij tot speler van het jaar gekozen. Daarnaast werd Ruud topscorer in de UEFA Champions League. In zijn tweede seizoen scoorde hij 44 keer. Mede hierdoor werd hij met zijn team landskampioen. Ook werd hij wederom topscorer in de UEFA Champions League.

Carrière
Ruud speelde vijf jaar lang bij Manchester United. In 2006 vertrok hij naar Real Madrid waar hij vier jaar speelde. In 2010 kwam hij bij de Duitse club Hamburger SV terecht waarna hij na één jaar vertrok naar de Spaanse club Málaga CF. Dit was de laatste club waar Ruud als voetballer actief was.  

Nederlands Elftal
Ruud speelde voor het Nederlands Elftal van 1998 tot en met 2011. Hij speelde in totaal 70 wedstrijden en maakte 35 doelpunten.

Trainer
In 2014 werd Ruud assistent-trainer van toenmalige bondscoach Guus Hiddink. In 2016 begon hij bij de jeugd van PSV. Hij was trainer van PSV O18 en PSV O19. Tijdens het Europees Kampioenschap 2021 was hij assistent-trainer van Frank de Boer. Ruud traint op dit moment Jong PSV. Volgend seizoen zal hij zijn debuut maken als hoofdtrainer van PSV 1.