Nieuw elan bij Jong PSV: Van Nistelrooy blikt vooruit

Nieuw elan bij Jong PSV: Van Nistelrooy blikt vooruit
4 min
Jong

Jong PSV staat aan de vooravond van een nieuw seizoen in de Keuken Kampioen Divisie. Het is voor veel spelers het begin van hun carrière als profvoetballer. Ruud van Nistelrooy kent het pad als voetballer en gaat het als coach op dezelfde wijze doen. Aan de vooravond van zijn debuut als trainer van Jong PSV blikt hij vooruit.

De voorbereiding
“In de voorbereiding heb je de tijd om een visie over te brengen op je groep en gesprekken aan te knopen. Tijdens een seizoen is daar veel minder tijd voor. Het is daarom cruciaal om voor aanvang van het seizoen als groep bij elkaar te zijn Met Jong PSV zijn we een week in Noordwijk geweest en hebben we verschillende oefenwedstrijden gespeeld, die vooral erg leerzaam voor iedereen waren.”

De persoon
“Het omgaan met een groep is niet nieuw. Ik ben het bovendien gewend om met deze leeftijdsgroep te werken. Wel nieuw is dat het nu gaat om de 38 wedstrijden die we in competitieverband spelen. Ik hoop dat we ons daarin presenteren als een fris, goed voetballend team dat energie brengt. Het zou mooi zijn als we dat kunnen combineren met het uitsluiten van naïviteit.”

De visie
“In de eerste plaats wil ik spelen naar de kwaliteiten van het team. Wij moeten het hebben van het voetbal. We hebben een groot aantal technisch vaardige spelers, jongens die van achteruit kunnen voetballen en missen de fysieke kracht om voorin te duelleren met ervaren, sterke tegenstanders. We zullen in de loop van het seizoen ook teams tegenkrijgen die er juist in aanvallend opzicht de beuk in gooien. Die ervaring maakt je als speler beter. Als team zullen we er uiteindelijk ook een oplossing voor moeten zien te vinden.”

De doelstelling
“De tijd dat Jong PSV nergens om speelt, moeten we achter ons laten. Wij willen komend seizoen competitief zijn in een competitie die er door de drie degradanten uit de Eredivisie sterker op geworden is. Ik ben van mening dat spelers zich automatisch individueel zullen ontwikkelen als er eisen aan een teamprestatie worden gesteld. Dat doen we dus, ook al is deze groep natuurlijk nog piepjong.”

Jong PSV in de voorbereiding
Quick Boys - Jong PSV 2-0
FC Eindhoven - Jong PSV 1-0
FC Schalke O23 - Jong PSV 4-1
Jong PSV - Lille O23 5-2

De weerstand
“Iedere jeugdspeler van PSV is gewend om om de prijzen te spelen. In de Keuken Kampioen Divisie komen de jongens clubs en type spelers tegen die zij in hun carrière nog niet vaak zijn tegengekomen. In de voorbereiding hebben we al ondervonden wat dat betekent. Je speelt tegen teams die op het eerste gezicht minder goed spelen, maar wedstrijden op basis van ervaring en mentaliteit over de streep trekken. Als je een foutje maakt, wordt ‘ie afgestraft. Jeugdige naïviteit noem ik dat en dat leer je enkel af door wedstrijden te spelen. Het proces van afleren wil ik versnellen.”

De dagelijkse praktijk
“Het begint met het besef dat je als speler iedere dag als prof moet leven. Voor mij is dat een basisvereiste en zeker jonge jongens zullen moeten leren wat dat leven precies inhoudt. Vanaf dag één en iedere dag opnieuw zullen we die boodschap als staf over proberen te brengen op de groep. Daarnaast wil ik het besef zien dat we ook bij elkaar zijn om samen een goede tijd te hebben. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen beseft dat je in dit vak hard werken met het aangename kunt combineren.”

Hier vind je de selectie van Jong PSV

Deze vooruitblik is gemaakt op basis van de PSV TV Special 'Met Ruud van Nistelrooy de 'KKD' in'