Leefstijlprogramma Fit in de buurt neemt sportdrempel weg

Leefstijlprogramma Fit in de buurt neemt sportdrempel weg
4 min

Met behulp van het Brainport Partnerfonds startte PSV Foundation het leefstijlprogramma ‘Fit in de buurt’. Dit gratis programma is ontwikkeld om een gezonde leefstijl toegankelijk te maken voor iedereen. Dat gebeurt doormiddel van theorielessen en gezamenlijk bewegen. Peter van Ginneken, oud-deelnemer van Fit in de buurt, blikt tevreden terug op zijn deelname. “In het begin vond ik het best spannend, maar het programma beviel mij heel goed. Ik heb er een leuke groep mensen aan overgehouden waarmee ik nog regelmatig beweeg.”

Bewegingsactiviteiten 
Op het gezicht van Van Ginneken verschijnt een glimlach wanneer hij aan het programma terugdenkt. “Ik had net een operatie ondergaan en wilde graag weer sporten. Via stichting WijEindhoven kwam ik met het leefstijlprogramma Fit in de buurt in aanraking. Het sprak mij aan en ik besloot mij hiervoor op te geven.” Het programma bestaat uit zeven bewegingsactiviteiten. Zeer uiteenlopend, van boksen of spelletje Jeu de boules tot het maken van wandelingen. Daarnaast volgen de deelnemers elke week één uur een theorieles. Hierin worden onderwerpen zoals voeding, stress en slaap besproken. Tijdens de lessen krijgen de kandidaten een korte uitleg over een van deze onderwerpen waarna ze vervolgens gezamenlijk uitzoeken hoe ze zich hierop kunnen ontwikkelen. 

‘Iedereen is welkom’
Samenwerken is het sleutelwoord van het programma. Dat zegt Demi van Mulken, projectleider van Fit in de buurt. “Wij proberen het groepsgevoel te bevorderen en wijkbewoners met elkaar in contact te brengen. De doelgroep is ontzettend breed. Iedereen vanaf 18 jaar is welkom. We vinden het ook belangrijk dat er veel diversiteit zit in de groep. Zo kan iedereen iets leren van het programma en van elkaar”, aldus Van Mulken.

Groepsgevoel
Van Ginneken beaamt dat er sprake is van een groepsgevoel. “Het samenwerken beviel zo goed, dat we daarna het contact met elkaar behielden. We proberen nog steeds elke week met elkaar te sporten. Dit doen we bij een sportschool in de wijk. Tijdens het sporten, bespreken we ook nog vaak onderwerpen uit de theorielessen. Zo wil een dame uit onze groep graag afvallen. We bespreken dan het thema voeding en steunen elkaar in het behalen van doelen.”

Opschalen
“De drempel om jezelf als individu bij een sportvereniging in te schrijven, is best hoog weten we uit onderzoek”, legt Van Mulken uit. “Door dit gratis leefstijlprogramma proberen wij mensen te stimuleren om te bewegen een gezonde leefstijl te creëren.” Van Mulken vertelt dat het programma op dit moment al te volgen is in de Eindhovense wijken Tongelre en Woensel en in de gemeente Valkenswaard. “Onze ambitie is om de gehele regio te bereiken met Fit in de buurt. We willen het programma in de toekomst continu in verscheidene wijken en gemeentes opstarten. Daarom zijn wij zo dankbaar voor de samenwerking met Partnerfonds Brainport. Dankzij hen is groeien mogelijk. ”

Vrijwilliger
Van Ginneken heeft nog iets extra’s aan het programma overgehouden. “Het beviel mij zo goed dat ik mij heb opgegeven als vrijwilliger.  Vanaf het eerstvolgende programma start ik als vast aanspreekpunt voor deelnemers tijdens de praktijkmiddagen. Vanaf maart kunnen we hopelijk weer aan de slag. Ik roep iedereen dan ook op om hieraan deel te nemen.”  

Heb je zelf interesse?
Wil je na het lezen van dit verhaal zelf aan de slag? Klik voor meer informatie op deze link.