Koot kleurt start kampioenenbal

‘Koot? Het is niet te geloven!’ Zelden zal een derde doelpunt belangrijker zijn geweest dan op 16 september 1987.

In de eerste ronde van het Europa Cup I-toernooi pegelt Adick Koot PSV in de 90e minuut via de onderkant van de lat naar een 3-0 thuiszege op Turks kampioen Galatasaray. De voorloper van de UEFA Champions League bestaat op dat moment uit louter kampioenen. De nummers 4, 3 en zelfs 2 uit de Duitse, Spaanse of Engelse competitie doen niet mee aan het toernooi dat dan nog terecht ‘kampioenenbal’ genoemd wordt.

Tijdens de eerste wedstrijd van het toernooi, thuis tegen Galatasaray, domineert PSV maar komt het pas na rust op voorsprong. In de 56e minuut legt Willy van der Kerkhof, tien jaar eerder al winnaar van de UEFA Cup, de Turkse defensie in de luren door tegen ieders verwachting in de bal met de buitenkant van zijn rechterwreef richting Hans Gillhaus te steken. Een buitenkansje: 1-0. Ronald Koeman verdubbelt een kwartier voor tijd de score. De 3-0 die Koot in de slotseconde zet PSV op rozen voor de return in Istanbul, zo lijkt het.

Maar het 27.500 toeschouwers tellende Ali Sami Yen Stadion ontploft twee weken en 42 minuten later als Ivan Nielsen op ongelukkige wijze met een eigen doelpunt voor een 2-0 voorsprong voor Galatasaray zorgt. De Turken, die eerder al in de 5e minuut op voorsprong zijn gekomen, voeren een waar bombardement uit op het doel van Hans van Breukelen, maar PSV overleeft en bekert door. ‘Koot? Het is niet te geloven!’ blijken voorspellende woorden van commentator Eddy Poelman twee weken eerder.

Een ronde later kent PSV een stuk minder problemen met Rapid Wien, finalist in het Europa Cup II-toernooi van 1985. De in eigen land schier onverslaanbare Oostenrijkers worden in Wenen met 2-1 verslagen. Doelpunten zijn er van Berry van Aerle en wederom Hans Gillhaus, die als enige PSV’er meer dan een Europees doelpunt maakt, in het gloriejaar van de club. De return in Eindhoven is een formaliteit. Het wordt 2-0. Gillhaus scoort weer, exact 70 minuten nadat Søren Lerby al na een klein kwartier voor de 1-0 tekent. Europese overwintering is een feit.