Koevermans verwacht mooi duel in Philips Stadion

Koevermans verwacht mooi duel in Philips Stadion
5 min

AZ is de volgende tegenstander van PSV in de Eredivisie. Zondag staat het thuisduel met de Alkmaarders op het programma. Er zijn veel spelers te noemen met een verleden bij beide clubs. Stijn Schaars, Adam Maher, Derrick Luckassen, Boy Waterman en nog veel meer. Nu blikken we vooruit met een van de meest bijzondere spelers van deze ploegen: Danny Koevermans.

‘Ik raakte geen pepernoot’
De profcarrière van Koevermans begon bij Sparta Rotterdam. In 2005 werd hij topscorer van de Eerste Divisie met de Rotterdammers en verdiende hij een transfer naar AZ. Hier speelde hij twee jaar en vertrok naar Eindhoven, waar hij vier jaar in het rood-wit van PSV zou spelen: “Ik weet nog dondersgoed hoe dat ging, die overstap was ontzettend spannend”, vertelt de oud-aanvaller. “Op de eerste training raakte ik geen pepernoot. Een paar jaar eerder speelde ik in de Eerste Divisie met Sparta en nu stond ik tussen de jongens van PSV. De lat moest omhoog. Maar ik kijk er heel positief op terug, op mijn hele carrière overigens.”

De overstap van AZ naar PSV kwam op een bijzonder moment. In het seizoen voor de transfer van Koevermans stond AZ op kampioenskoers. Maar op de laatste speeldag werd er verloren van Excelsior en ging het kampioenschap naar PSV. “Ik zat bij AZ in een periode waarin ze meespeelde voor het kampioenschap. Ze waren niet te onderschatten. Je kan zeggen dat tweede worden met AZ ook een topprestatie is maar zo zie ik het niet. We hadden de kans om geschiedenis te schrijven maar lieten dat na. Dus ik blijf streng op mezelf.”

Familieclub PSV
In zijn eerste seizoen bij PSV liet de spits gelijk zijn waarde zien. Hij nam rugnummer 10 over van Arouna Koné die was vertrokken naar Sevilla FC. In zijn eerste seizoen scoorde Koevermans 14 keer in 1340 minuten voetbal. 96 minuten per doelpunt. Dat seizoen wist hij dan ook zijn eerste hoofdprijs te winnen toen PSV kampioen van de Eredivisie werd. “Er heerste een andere mentaliteit bij PSV”, vertelt de oud-aanvaller. “AZ is wat meer westers. Je moest daar je plek verdienen door te presteren, altijd en overal. Bij PSV was dat natuurlijk ook maar daar was het wat zachter, het voelde echt als een familieclub waar ik warm werd onthaald.”

Na het einde van zijn carrière is Koevermans in het trainerschap gedoken. Inmiddels is hij actief als assistent bij PSV Vrouwen en nog altijd een groot voetballiefhebber. Wedstrijden kijken hoort daarbij, duels waarbij zijn oude ploegen in actie komen zijn dan extra leuk. “Ik heb er wel meer belangstelling voor dan een normale wedstrijd. Al helemaal als twee ploegen waar ik bij heb gezeten tegen elkaar moeten spelen”, vertelt de oud-aanvaller.

Positiviteitsgoeroe Koevermans
“In eerste instantie keek ik wedstrijden als speler, daarna als voetballiefhebber en nu ook als trainer. Zo’n goal als die van Marcus Rashford tegen Liverpool vorige week daar kan ik echt van genieten.” Koevermans vindt dat het er erg negatief wordt gepraat over spelers, maar hij zegt dat het niet nodig is. “Na zo’n doelpunt zeggen mensen dat Liverpool slecht stond te verdedigen, maar het was gewoon een weergaloze voorzet. We moeten het wat vaker positief bekijken.”

“Of je nou bij Liverpool, PSV, of VVV-Venlo speelt, stuk voor stuk zijn het allemaal profs die daar op het veld staan waar ik nog elke dag dingen van kan leren. Als je profvoetballer bent dan kun je goed voetballen. Tuurlijk zijn sommige spelers beter dan anderen maar ik vind het onnodig om mensen ‘slecht’ te noemen. Ze zijn niet voor niets geselecteerd voor een profclub. Als een spits op de keeper schiet wordt het al snel afgedaan als een slecht schot, maar het kan toch ook een goede redding van de keeper zijn? Als speler maak je zo veel keuzes tijdens een wedstrijd dat het heel moeilijk is om te zeggen wat goed of slecht is. Maar Nederlanders zijn nou eenmaal een beetje azijnzeikers die graag negatief doen.”

Voorspelling
Wie er gaat winnen dit weekend vindt Koevermans moeilijk te zeggen. Beide clubs hebben veel kwaliteit vindt de voetbalveteraan. “Bij AZ zij de voorste drie het gevaarlijkst. Er zit kwaliteit in het hele team maar voorin blinken ze uit. Net als bij PSV een beetje. Daar zijn ze net een gradatie beter vind ik. Maar er kan vanalles gebeuren. Rode kaarten, hands, de VAR die ingrijpt. Maar beide ploegen zijn zeker aan elkaar gewaagd. Ik verwacht een mooie wedstrijd hoe dan ook.”

PSV Fanplein in Beierse sferen
De Eindhovense Oktoberfesten zijn al voorbij maar om het af te leren zetten wij het fanplein op zondag 27 oktober nog in de Beierse sferen. Om 12.00 uur is het fanplein geopend. Op het fanplein betaal je met je betaalkaart. Kijk voor meer informatie op psv.nl/betaalkaart.